Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 11 iunie 2021, când în Biserica Ortodoxă Română se face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, Arhiepiscopul Simferopolului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor prezenţi la hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, situat în apropierea municipiului Galaţi.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de către un sobor de preoţi din Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi, la altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal.

După Sfânta Liturghie şi slujba Agheasmei mici, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşită Taina Sfântului Maslu şi o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului dreptcredincios.

Un prilej de bucurie l-a constituit aducerea de către Părintele Arhiepiscop a raclei ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Doctor Luca, din patrimoniul sacrul al Reşedinţei Arhiepiscopale.

La eveniment au fost prezenți preoți din parohiile învecinate, autorităţi locale și credincioşi din localităţile învecinate.

În cuvântul de învăţătură adresat cu acest preilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Luca al Crimeei, ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos în temniţele comuniste, model de doctor şi sprijinitor al celor aflaţi în suferinţă, în boli şi în neputinţe.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit Evanghelia zilei, de la Sfântul Ioan, capitolul 14, versetele de la 1 la 11.

În continuare, ierarhul locului a săvârșit parastasul pentru donatorii şi binefăcătorii acestei noi vetre monahale, trecuţi la cele veşnice şi i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi la hram.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a vizitat lucrările aflate în desfăşurare pe şantierul bisericii şi a paraclisului de vară de la noul schit.

Piatra de temelie pentru noua biserică a acestui schit ce se ridică prin contribuţia Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi pe terenul situat în extravilanul comunei Frumuşiţa, judeţul Galaţi, donat de către o familie de credincioşi din Bucureşti, a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în urmă cu un an, chiar în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.

Până în prezent, cu sprijinul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi strădania maicii stareţe, stravrofora Mariani Popa, au fost realizate drumului de acces către schit şi alimentarea cu apă, lucrări pentru sistematizarea şi amenajarea curţii interioare şi alimentarea cu energie electrică, în continuare efectuându-se lucrări ample de construcţie la noua biserică şi la paraclisul de vară.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook