Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 3 iunie, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-a încheiat seria conferinţelor pastoral-misionare din primul semestru al anului 2021, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Brăila.

Programul a debutat cu participarea preoţilor din Protopopiatul Brăila la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în spaţiul natural din imediata apropiere a Capelei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din cadrul Aşezământului social-filantropic „Sfântul Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila,

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către preoţii participanţi la întrunire.

La final au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos.

În cuvântul adresat preoţilor după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre efectele dezastruoase ale păcatului în viaţa personală şi în cea comunitară, precum şi despre ajutorul pe care Mântuitorul Hristos, Maica Domnului şi sfinţii îl oferă în încercări, atunci când avem nădejde şi le cerem cu credinţă ajutorul.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României“, s-au desfăşurat în Sala mare a Aşezământului de la Lacu Sărat.

În deschiderea şedinţei, ierarhul locului a tâlcuit Evanghelia zilei şi a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru posibilitatea pe care am avut-o în prima parte a anului 2021, ca în cadrul conferinţelor preoţeşti, slujitorii Sfintelor Altare, din cele opt protopopiate ale eparhiei, să se poată revedea şi să comunice între ei faţă către faţă.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat modalităţile înţelepte prin care Biserica, prin slujitorii şicredincioşii ei, a ştiut să gestioneze, în toate zonele din eparhie, provocările şi greutăţile acestei perioade dificile de pandemie.

În continuare, prin intermediul unei platforme de comunicare online, preotul George Vâlcu de la Parohia Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului“ din Antwerpen, Belgia, originar din Eparhia Dunării de Jos, a fost invitat special al conferinţei pentru a le vorbi preoţilor prezenţi despre misiunea preoţească din diaspora.

Părintele George Vâlcu a vorbit cu mare bucurie şi entuziasm celor prezenţi, aducând numeroase mărturii din activitatea pe care o desfăşoară nu numai la parohia românescă din Belgia, ci şi în calitatea pe care o are de mai bine de 12 ani, de secretar al Biroului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române la Bruxelles. Acest Birou face parte din Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU).

În pledoaria sa, preacucernicul preot a făcut o prezentare a diasporei ortodoxe în general, a parohiei din Antwerpen  în care slujeşte de aproape 15 ani şi a perspectivelor pastorale.

Numeroasele date statistice ne-au arătat că foarte mulţi români sunt astăzi peste hotarele ţării, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu-se în Italia, Spania şi Germania.

Părintele George Vâlcu a mai precizat că peste 750.000 de copii au fost născuţi în diaspora în familiile românilor stabiliţi acolo.

De asemenea, preotul misionar a arătat căîn diaspora Biserica Ortodoxă Română este cea mai reprezentativă instituţie care face legătura românilor de acolo cu cei din ţară.

Cea de a doua parte a întrunirii a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească cu referire la temele sinodale ale anului 2021.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook