Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 22 iunie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Muzeul eparhial din Galaţi a fost vernisată expoziţia itinerantă „Tezaur – Episcopia Tulcii“.

Evenimentul a fost organizat de Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în parteneriat Episcopia Tulcii, Muzeul Naţional Brukenthal, și Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi“ din Sibiu.

La manifestarea culturală desfăşuratăîn Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial, a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni.

Vernisajul a debutat cu un cuvânt introductiv din partea directorului Muzeului eparhial şi cu o prezentare generală a exponatelor, realizată de curatorul expoziţiei dr. Alexandru Chituţă, şef-secţie Marketing la Muzeul Naţional Brukenthal.

Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a mulţumit gazdelor pentru  primirea deosebită şi oferiea unui spaţiu generos în care, obiectele valoroase restaurate cu efortul şi priceperea specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, pot fi admirate de către toţi cei interesaţi.

În continuare, la inivitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, atât Preşedintele Senatului Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, cât şi domnul Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției Judeţene pentru Cultură Galaţi au făcut scurte aprecieri.

La finalul manifestării culturale, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt în care a vorbit despre importanţa martiriului, a credinţei profunde şi a culturii pentru moştenirea valoroasă a patrimoniului pe care ni l-au lăsat vredincii înaintaşi.

De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit pentru prezentarea la Galaţi a unei astfel de expoziţii ce cuprinde multe obiecte vechi bisericeşti în care se oglindeşte o parte însemnată a trecutului spiritual şi cultural din zona teritorială dintre Dunăre şi Mare, care ne obligă să ducem mai departe acest patrimoniu ortodox.

Întrucât astăzi în Biserica Ortodoxă Română este pomenit Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat aspecte din viaţa şi activitatea culturală a acestui evlavios şi cărturar ierarh.

Expoziţia aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti care acoperă ca datare ultimele trei secole, reprezentând aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

Printre obiectele deosebite expuse se numără o serie de potire, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon.

Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii“ urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul eparhial în perioada iunie – august 2021, de marți până sâmbătă, între 09:00 – 17:00.

Vizitatorii pot admira împreună cu această expoziţie şi expoziţia foto-documentară „Episcopul Partenie Clinceni – Ctitor la Dunărea de Jos“, alcătuită din 40 de panouri foto-documentare, format 100×120 cm, care sintetizează şi ilustrează prin imagine şi text ctitoriile Episcopului Partenie Clinceni.

Pe întreaga perioadă de expunere, accesul vizitatorilor este gratuit.

Pr. Rareş Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook