Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 26 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în Insula Mare a Brăilei pentru a sfinţi Capela memorial „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“ şi a binecuvânta Centrul pastoral pentru tineri şi casa parohială din localitatea Frecăţei.

Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în Insula Mare a Brăileia adus, prin sfinţirea Capelei „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, întărire duhovnicească şi prinos de recunoştinţă pentru înaintaşii care au suferit în această zonă în perioada comunistă, precum şi bucurie,sprijin material şi înnoire culturală în comunitatea sătească din localitatea Frecăţei prin binecuvântarea Centrului pastoral pentru tineri în cadrul căruia funcţionează o bibliotecă şi o casă parohială.

Chiriarhul Dunării de Jos a fost însoţit deslujitori din administraţia eparhială, protopopul de Însurăţei, profesori de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi preoţi din localităţile din împrejurimi.

Programul a debutat cu slujba de sfinţire a Capelei memorial cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, situată în apropiere de localitatea Frecăţei unde se află groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au trăit calvarul regimului inuman de la Salcia.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a credincioşilor şi a tinerilor din parohiile Frecăţei şi Titcov.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Parastasului, în cadrul căreia au fost pomeniţi toţi cei care au fost închişi şi torturaţi, începând cu anul 1952, în lagărul (colonia de muncă) „Salcia“ din Insula Mare a Brăilei şi au trecut la cele veşnice în condiţii vitrege.

După Parastas, copiii şi credincioşi prezenţi au primit pachete cu alimente.

De la Salcia, Arhipăstorul Dunării de Jos a mers în localitatea Frecăţei, unde a binecuvântat Centrului pastoral pentru tineri construit în ultima perioadă de timp în apropierea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din această comunitate.

Aşezământul parohial inaugurat astăzi are în componenţă „Biblioteca şcolarului creştin“, amenajată special pentru elevii din zonă şi o casă parohială.

Cu acest prilej, ierarhul locului a oferit pentru noua bibliotecămai multe cărţi şi reviste cu conţinut religios, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a edificiului memorial de la Salcia şi a Centrului pastoral din parohia Frecăţei, ierarhul Dunării de Jos a acordat preotului paroh Paul Stroe şi doamnei Roxana Stoica, diplome de vrednicie.

De asemenea, primarului Comunei Frecăţei, a primit distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, iar ceilalţi donatori şi sprijinitori ai acestor lucrări au primit din partea ierarhului, diplome de ctitori.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook