Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 24 iunie, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unor activităţi tradiţionale româneşti în centrul cărora a fost ia românească.

La evenimentul organizat de Ziua Internaţională a iei, a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Manifestarea  cultural-educativă și artistică, deopotrivă, a fost organizată de Muzeul eparhial în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Patrimoniului Cultural și Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.

Evenimentul artistic a fost susținut de Ansamblul folcloric „Rapsodia Dunării“, Ansamblul „Fluieraşii“ şi Ansamblul de dansuri populare „Umbrăvioara“.

Foarte mulţi tineri îmbrăcaţi în frumoasele costume tradiţionale româneşti, dar şipărinţişi bunici, precum şiun grup de studenţi absolvenţi din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi au participat la eveniment şi au sărbătorit împreună această zi dedicată iei.

Şi de această dată, Gradina Muzeului eparhial s-a dovedit a fi pentru câteva ore locul potrivit în care portul tradiţional românesc, cântecele şi dansurile populare româneşti au creat o atmosferă de sărbătoare autentică, în care bucuria, buna dispoziţie, entuziasmul şi admiraţia s-au putut observa pe chipurile participanţilor.

Cu acest prilej, în cadrul muzeului a fost organizată o expoziție alcătuită din ii tradiţionale şi costume populare cusute manual, reprezentative pentru zona de Sud a Moldovei, dar şipentru altezone geografice ale țării, aflate în patrimoniul muzeului, unele dintre acestea expuse publicului pentru prima dată.

Expoziţia se doreşte a fi o incursiune în trecutul portului tradiţional românesc prin expunerea de piese vestimentare tradiţionale, precum şi o readucere în actualitate şi o promovare a acestor obiecte inestimabile.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care tinerii gălăţeni îl depun în susţinerea datinilor, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti şi în promovarea portului tradiţional românesc.

La final,studenţii absolvenţi din acest an din cadrul Secţiei Asistenţă socială de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi au vizitat expoziţia temporară şi au fost binecuvântaţi de ierarhul Dunării de Jos.

Scopul acestui eveniment a fost de a aduce o contribuţie semnificativă la păstrarea, transmiterea şi valorificarea scenică a comorilor creaţiei populare şi a folclorului autentic şi tradiţional, specific locuitorilor zonei Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook