Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminică întâi după Rusalii, numită şi a Tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prezenţa credincioşilor din municipiu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Întrucât astăzi, în Biserica Ortodoxă Română, se face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, Arhiepiscopul Simferopolului, Înaltpreasfinţia Sa a adus spre închinarea credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie, din patrimoniul sacrul al Reşedinţei arhiepiscopale, racla ce adăposteşte părticele din moaştele a patru sfinţi tămăduitori, între acestea fiind şi de la Sfântul Ierarh Luca al Crimeii.

La finalul slujbei, arhipăstorul Dunării de Jos a rostit Acatistul Sfântului Ierarh Luca şi rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prin rugăciune, post și pocăință.

De la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul Dunării de Jos a mers cu sfintele moaşte în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor prezenţi la hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, situat în apropierea municipiului Galaţi.

Aici, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi din protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi, la altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit Taina Sfântului Maslu şi slujba de sfinţire a crucilor ce urmează a fi aşezate pe biserica acestui nou aşezământ monahal.

În continuare, Părintele arhiepiscop a binecuvântat lucrările realizate la corpul de chilii ce se construieşte în incinta ansamblului monahal.

La eveniment au particiat preoți, copii și mulţi credincioşi din parohiile protopopiatului Covurlui.

În cuvântul de învăţătură adresat cu acest preilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Luca al Crimeii, ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos în temniţele comuniste, model de doctor şi sprijinitor al celor aflaţi în suferinţă, în boli şi în neputinţe.

Într-un spaţiu special amenajat, cadrele medicale voluntare de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, au oferit gratuit consultaţii de specialitate persoanelor vârstnice din localităţile învecinate, multe dintre acestea cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unui profesor universitar gălăţean, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

La final, ierarhul locului a săvârşit un Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui locaş de cult, trecuţi la cele veşnice, şi a binecuvântată agapa pentru hram.

Piatra de temelie pentru noua biserică a acestui schit ce se ridică prin contribuţia Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi pe terenul situat în extravilanul comunei Frumuşiţa, judeţul Galaţi, donat de către o familie de credincioşi din Bucureşti, a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în urmă cu trei ani, chiar în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.

Până în prezent, cu sprijinul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi strădania maicii stareţe, stravrofora Mariani Popa, au fost realizate drumului de acces către schit şi alimentarea cu apă, lucrări pentru sistematizarea şi amenajarea curţii interioare şi alimentarea cu energie electrică, în continuare efectuându-se lucrări ample de construcţie la noua biserică, la paraclisul de vară şi la corpul de chilii.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook