Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În zilele de 8 şi 9 iunie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, se desfăşoară la Parohia „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ din municipiul Galaţi Concursul de şah „In hoc signo vinces“, considerat unul dintre cele mai mari concursuri de şah în aer liber din România.

Competiţia, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, s-a desfăşurat în curtea bisericii „Sf. Mina, Victor şi Vichentie” din Galaţi şi a fost organizată de parohia gălăţeană în cooperare cu Şcoala Gimnazială „Miron Costin“, CSM Galaţi, organizaţia ”Şah în şcoală” şi CS Şah Club Galaţi.

Prezent la eveniment, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe concurenţi, a socializat cu ei şi le-a oferit cărţi de rugăciune.

În cuvântul adresat cu acest prilej, ierarhul locului a apreciat exemplara organizare a acestei competiţii la care participă un număr aşa de mare de copii, dar şi mulţi seniori jucători de şah de la Căminele de bătrâni din Galaţi.

Pe parcursul celor două zile, concursul este organizat în 6 runde şi reuneşte peste 120 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, elevi de la clasele pregătitoare până la cei din clasele a VIII-a, de la şcolile din municipiul Galaţi sau copii înscrişi la diferite cluburi de şah cu performanţe notabile.

Manifestarea a debutat cu rostirea de rugăciuni şi intonarea Imnului Naţional al României, după care, în parcul bisericii „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ s-a desfăşurat concursul propriu-zis.

Tinerii şahişti gălăţeni au fost îndrumaţi şi supravegheaţi de specialişti în sportul minţii şi de juriul format din arbitri de la cluburi afiliate la Federaţia Română de Şah, competiţia fiind organizată conform sistemului de joc elveţian.

După fiecare rundă de şah, în timpul de pauză, copiii au primit din partea organizatorilor covrigi, gogoşi şi apă, avânt totodată şi posibilitatea de se bucura şi de a se destinde în parcul frumos amenajat şi primitor al acestei bisericii gălăţene.

Astăzi s-au desfăşurat cinci din cele şase runde stabilite pentru concurs, urmând ca duminică, 9 iunie, să se joace runda finală.

Mâine, după încheierea concursului şi după săvârşirea Sfintei Liturghii, în biserica parohialăva avea loc festivitatea de premiere a concurenţilor situaţi pe locurile I, II şi III, înmânarea medaliilor şi a cupelor câştigătorilor, precum şi oferirea unor diplome de participare şi diverse alte daruri tuturor competitorilor.

Concursul de şah „In hoc signo vinces“ face parte din calendarul activităţilor cultural-misionare desfăşurate de parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul omagial şi comemorativ 2024.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook