Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La marele praznic al  Pogorârii Duhului Sfânt, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfinta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae“ din Galaţi.

La slujba arhierească, împreună cu soborul de slujitori au fost prezenţi mulţi credincioşilor din municipiul Galaţi, veniţi cu evlavie la cel mai reprezentativ locaş de cult al eparhiei pentru a se ruga şi a mulţumi Milostivului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra lor.

Rugăciunea străruitoare împletită cu cântarea corală au adus multă bucurie şi aşezare duhovnească în sufletele slujitorilor şi credincioşilor deopotrivă.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Înaltprea­sfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre lucrarea Duhului Sfânt în lume, întemeierea Bisericii văzute la Ierusalim şi sălăşluirea Mângâietorului în sufletul omului.

Ierarhul locului a arătat că „atunci când prăznuim pe Duhul Sfânt prăznuim pe ‹‹Arhitectul şi Plugarul Bisericii›› şi întemeierea văzută a Bisericii, care, iată, de două mii de ani creşte şi se întăreşte în Duhul Sfânt, care ne luminează pe dinăuntru şi ne face mai accesibili lui Dumnezeu şi aproapelui“. 

În continuarea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale numită şi Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost rostite cele şapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a hirotesit întru duhovnici doi preoţi.

Noii duhovnici au primit din partea Părintelui Arhiepiscop o cruce de binecuvântare şi un Molitfelnic, necesare în activitatea de păstori de suflete.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat cu Aghiasmă pe cei prezenţi şi le-a oferit rămurele de nuc pe esplanada Catedralei pentru a vesti şi celor de acasă bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Pr. Rareş Bucu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook