Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În zilele de 15  şi 16 mai a.c., ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian a participat la manifestările organizate de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului în memoria Episcopului Melchisedec Ştefănescu, considerat părintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Vineri, 15 mai a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a participat la lucrările celei de-a X-a ediţii a Simpozionului naţional „Zilele Episcop Melchisedec Ştefănescu” organizate şi găzduite de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, iar seara a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie la capela Catedralei din Roman.

Duminică 16 mai 2010, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Episcop Ioachim Băcăuanul, în prezenţa a câteva sute de credincioşi.

Despre personalitatea Episcopului Melchisedec Ştefănescu  Înaltpreasfinţitul Părinte Casiana vorbit preoţilor şi credincioşilor prezenţi : „Numele lui parcă a fost profetic, pentru că atunci când se vorbeşte despre preoţie se doreşte teologic să fie după rânduiala lui Melchisedec. Melchisedec este prototipul în Vechiul Testament pentru Arhiereul cel veşnic. Cel care poate a întruchipat ca o icoană în sânul poporului român şi în Biserica noastră, virtuţile cereşti pe care le-a unit cu cele pământeşti, este ierarhul Melchisedec”.

De asemenea Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului a subliniat importanţa comemorării Episcopului Melchisedec: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu ne găsim în jurul capelei care adăposteşte mormântul celui ce a fost Episcop al Romanului, Melchisedec Ştefănescu. De la trecerea căruia se împlinesc 118 ani anul acesta. Câţiva dintre frăţiile voastre vă reamintiţi că în ultimul timp, an de an, venim aici la mormântul marelui Episcop pentru a-l comemora şi a ne aduce aminte de faptele şi activităţile sale. Astăzi nu ţinem un discurs elaborat, ci lăsăm pe înaintaşii noştri să vorbească”.

Mai multe informaţii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Constantin Gherasim, consilier al Sectorului Tineret şi Mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului: „După Slujba Sfintei Liturghii a urmat un cuvânt de învăţătură rostit celor prezenţi de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian după care soborul de preoţi, având în frunte pe cei doi arhierei ai Bisericii noastre Ortodoxe, s-a îndreptat către capela în care îşi doarme somnul de veci Episcopul Melchisedec Ştefănescu, capelă situată în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Roman. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian şi Preasfinţitul Episcop Ioachim Băcăuanul au oficiat o slujbă de pomenire a Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi a celor care împreună cu dânsul au slujit şi au activat cu diferite funcţii în viaţa Eparhiei Romanului şi Bacăului. Slujba de pomenire a fost urmată de ceremonia depunerii de coroane pe mormântul ilustrului ierarh”.

În după amiaza aceleiaşi zile, ÎPS Casian a vizitat şantierul impunătoarei Catedrale arhiepiscopale a Romanului şi a săvârşit o ectenie de pomenire la mormântul Episcopului Ioachim al Huşilor.

Cea de-a X-a ediţie a „Zilelor Episcop Melchisedec Ştefănescu” a mai cuprins un simpozion naţional, un concurs interjudeţean pentru elevi, lansări de carte şi slujbe de pomenire.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook