Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 21 mai 2011, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie şi din municipiu.

Parohia a înregistrat o activitatea intensă în vederea înfrumuseţării sfântului locaş, cât şi pentru zidirea sufletească a credincioşilor. De asemenea, preoţii slujitori, precum şi enoriaşii parohiei, s-au implicat în programele de educaţie creştină, derulate la nivel de Patriarhie: „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”.

Programul a continuat prin invitarea tuturor credincioşilor la agapa frăţească, oferindu-se în acelaşi timp pentru persoanele nevoiaşe ale parohiei un număr de 500 de pachete cu alimente.

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Galaţi a fost înălţată între anii 1857-1863. Sfântul locaş este încărcat de istorie şi numără un veac şi jumătate de existenţă. Biserica se gaseste pe str. Anul 1848, între Spitalul Militar, Cimitirul „Eternitatea” şi strada Basarabiei.

Cu o arhitectură impunătoare, biserică a fost proiectată după planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Ştefănescu (primul Episcop al Dunării de Jos, din 1864) şi a fost pe punctul de a deveni Catedrală a Galaţiului. A rămas însă prin veacuri un loc plin de sfinţenie care a adunat creştinii la rugăciune. „Reiese din arhive că perioada de înflorire a fost în vremea păstoririi vrednicului de pomenire, părintele Ludovic Cosma, parohul bisericii între 1907-1927”, mărturiseşte pc. pr. prof. Mihai Adrian.

În vremea acestui vrednic păstor au fost organizate şi s-au desfăşurat renumitele „şcoli de duminică” care reuneau creştinii din întregul oraş, având ca invitaţi conferenţiari personalităţi de marcă din România, între care istoricul, omul de cultură şi ministrul Nicolae Iorga, preotul Gala Galaction s.a. Aceste întâlniri pe teme de cultură şi spiritualitate românească erau găzduite în cladirea de lângă biserică, ridicată în 1904 şi care s-a constituit de-a lungul vremii într-un important centru cultural al oraşului Galaţi.

Gălăţeanul Constandache Constantinescu (1864-1924) a susţinut din răsputeri refacerea şi consolidarea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, în anul 1907. Între anii 1908-1909 a construit o clopotniţă nouă şi o sală de conferinţe. În anul următor a înfiinţat Banca Populară „Sfinţii Împăraţi”.

Jertfa acestui om, rămas nemuritor prin faptele sale, a fost răsplătită încă din timpul vieţii, fiind decorat cu distincţia vremii „Răsplata muncii, clasa I pentru Biserică şi Învăţământ”.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook