Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 26 mai 2011, în sala mare a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila a avut loc conferinţa semestrială de primăvară a preoţilor din parohiile judeţului Brăila. Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către toţi slujitorii, în biserica monument istoric „Sfinţii Arhangheli” din imediata vecinătate a teatrului sub protia chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod şi cu dispoziţiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preoţii din cele trei protoierii ale judeţului Brăila (Brăila, Făurei şi Însurăţei) s-au întâlnit joi, 26 mai a.c., la Teatrul „Maria Filotti” pentru a discuta diferite aspecte şi probleme pastorale privind Familia creştină, în cadrul conferinţei semestriale preoţeşti.

Întâlnirea a stat sub auspiciile Anului omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, şi în acest sens, slujitorii brăileni s-au pregătit mai dinainte pentru temele propuse spre dezbatere.

Comuniunea slujirii la Sfânta Liturghie

Aşa cum era firesc, programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de către toţi preoţii slujitori, moment plin de însemnătate spirituală, dar mai ales, de încărcătură emoţională. Toţi preoţii au cântat la unison răspunsurile la slujbă, precum şi imnele pascale specifice perioadei.

La acest eveniment pastoral-misionar din viaţa urbei brăilene au luat parte, pe lângă tineri elevi însoţiţi de profesorii de religie, cântăreţi, pentru prima dată şi doamnele preotese, precum şi credincioşi din cadrul consiliilor şi comitetele parohiale, prilej cu care s-a încercat o nouă abordare şi apropiere faţă de familia creştină, prin programele iniţiate în cadrul parohiei de către membrele Comitetului parohial.

La final, ierarhul Dunării de Jos, le-a adresat salutul pascal şi binecuvântarea arhierească, adăugând şi un cuvânt de folos.

Răspunsuri concrete la probleme concrete

În cea de a doua parte a programului, sala mare a Teatrului brăilean „Maria Filotti” a fost gazdă conferinţei pastorale propriu-zise. Aceasta a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de ppcc părinţi protoierei.

Tema de reflecţie a fost propusă de către pc pr. Sorin Marinescu, de la parohia „Naşterea Maicii Domnului”- Brăila.

Au urmat discuţii la obiect privind problemele cu care se confruntă familia creştină astăzi, în această societate tot mai secularizată, dar şi despre */089’’’/*/rolul păstorilor şi al părinţilor spirituali, naşii, în creşterea duhovnicească a fiilor duhovniceşti.

La finalul discuţiilor, a avut loc şi un „moment Fănuş Neagu” prin care s-a omagiat personalitatea şi opera marelui scriitor originar din judeţul Brăila, plecat la Domnul în aceste zile.

Chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit ppcc protoierei de Brăila, Făurei şi Însurăţei, precum şi preoţilor acestor protopopiate pentru participarea la această importantă întâlnire duhovnicească şi a îndemnat la trăirea şi punerea în practică a răspunsurilor descoperite, atât în viaţa personală, cât şi a păstoriţilor săi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook