Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Joia cea Mare din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos, a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ, din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale, a fost împlinită rânduiala spălării picioarelor, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul Catedralei şi de numeroşi credincioşi gălăţeni.

Ca în fiecare an, protagoniştii acestui ritual au fost 12 copii orfani, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, proveniţi din Centrul de Plasament „Negru Vodă“ din municipiul Galaţi.

La momentul cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa, încins cu ştergar s-a plecat pentru a spăla  picioarele celor 12 „mici ucenici“, oferindu-le în mâini făclii aprinse. Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi alte ajutoare de primă necesitate.

„Astăzi, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, în Sfânta şi Marea zi Joi, în cadrul Sfintei Liturghii, care actualizează Cina cea de Taină a Mântuitorului Iisus Hristos în foişorul Cinei de la Ierusalim, actualizăm evenimentul cel mai mare, anume calea către smerenie, nu doar ca virtute înscrisă în terminologia sacră, ci ca fapt, ca pildă pe care ne-o dă Mântuitorul, care este smerenia întrupată.

De aceea, ritualul din cadrul Sfintei Liturghii, care se numeşte «spălarea picioarelor» devine curăţire sufletească de praful tuturor păcatelor şi, în acelaşi timp, reconciliere cu aproapele nostru.

În baia lacrimilor noastre, să-L rugăm pe Domnul să şteargă toate păcatele noastre pentru ca astfel, ochii noştri din interior să-L vadă şi să-L primească pe Mântuitorul şi Crucea Sa ca semn al iertării şi ca putere de ridicare din propriile păcate şi aşa, pe calea cea mai bună – smerenia – să mergem spre Învierea din păcate. Atunci când înviem din păcate, cu siguranţă Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim, va sta ca într-o candelă în fiecare dintre noi!”.

Activitatea cu caractel social-filantropic şi misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala „Sfântul Apostol Andrei” a ASCOR Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook