Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul Anului Omagial dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost iniţiate şi derulate o seamă de programe şi activităţi cu un pronunţat caracter pastoral-misionar şi social-filantropic, în special în parohiile care au biserici cu hramul Sfinţilor Împăraţi.

În acest context, marţi, 21 mai 2013, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii.

Manifestările pastoral misionare au debutat în preziua sărbătorii prin săvârşirea Vecerniei cu Litie de către un sobor de preoţi, iar corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a prezentat un concert de imnuri bizantine şi cântări dedicate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de pc. pr. Lucian Petroaia, consilier eparhial şi delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşilor credincioşi din parohie şi din municipiu.

La slujbă a participat şi grupul folcloric ştefanian din comuna Piscu, judeţul Galaţi, care a oferit credincioşilor un scurt moment artistic, ce a constat în intonarea unor cântece religioase şi patriotice.

La final a fost sfinţită o nouă icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, înaintea căreia toţi credincioşii s-au închinat şi au sărutat-o cu evlavie.

Programul a continuat prin invitarea tuturor credincioşilor la agapa frăţească, oferindu-se în acelaşi timp pentru persoanele nevoiaşe ale parohiei un număr de peste 500 de pachete cu alimente.

Istoric:

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Galaţi a fost înălţată între anii 1857-1863. Sfântul locaş este încărcat de istorie şi numără un veac şi jumătate de existenţă.

Cu o arhitectură impunătoare, biserica a fost proiectată după planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Ştefănescu (primul episcop al Dunării de Jos, din 1864) şi a fost pe punctul de a deveni Catedrală a Galaţiului. A rămas însă prin veacuri, un loc plin de sfinţenie care a adunat creştinii la rugăciune.

În vremea acestui vrednic păstor au fost organizate şi s-au desfăşurat renumitele „şcoli de duminică“ care reuneau creştinii din întregul oraş, având ca invitaţi conferenţiari personalităţi de marcă din România, între care istoricul, omul de cultură şi ministrul Nicolae Iorga, preotul Gala Galaction ş.a. Aceste întâlniri pe teme de cultură şi spiritualitate românească erau găzduite în cladirea de lângă biserică, ridicată în 1904 şi care s-a constituit de-a lungul vremii într-un important centru cultural al oraşului Galaţi.

Gălăţeanul Constandache Constantinescu (1864-1924) a susţinut din răsputeri refacerea şi consolidarea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, în anul 1907. Între anii 1908-1909 a construit o clopotniţă nouă şi o sală de conferinţe.

Parohia înregistzrează o activitate intensă atât în vederea înfrumuseţării sfântului locaş, cât şi pentru zidirea sufletească a credincioşilor. De asemenea, preoţii slujitori, precum şi enoriaşii parohiei, s-au implicat în programele de educaţie creştină, derulate la nivel de Patriarhie: „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook