Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, parohia „Sfântul Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi îşi serbează cel de-al doilea hram.

Programul liturgic și misionar a început în ajun prin oficierea Vecerniei cu Litie, după care, la ziua hramului, Chiriarhul  Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioșilor.

Înaltpreasfinitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a adus spre închinare, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, racla din 1812, care conine moaştele a 12 sfinţi, printre care şi cele ale Sfintei Maria Magdalena, purtătoare de miresme, una dintre femeile mironosiţe. De asemenea în raclă se află şi o părticică din moaştele Sfântului Ioan Damaschin, originar din Damasc, capitala Siriei, pentru care s-au strâns fonduri, spre ajutorul creştinilor din Siria.

Între participanţii Sf. Liturghie s-au numărat şi 30 de credincioşi de la parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită de 7 ani.

După cuvenita primenire sufletească copii şi o parte din credincioșii prezenţi s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, îndemnând la trăirea exemplului de credincioşie al Sfintelor Femei Mironosiţe.

Ziua de prăznuire a femeilor mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de aceleaşi harnice femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini.

***

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“ este singura parohie din ţară închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram – „Sfintele Femei Mironosiţe“.

În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, iar în anul 2011, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook