Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ședința de lucru din 22 mai 2014, care a avut loc la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, cu ziua de prăznuire la 5 mai.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt două biserici care au primit al doilea hram în cinstea Sfântul Efrem cel Nou: biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din Galaţi şi biserica „Sfântul Nectarie“ din Bărboşi.

Pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou a reprezentat un moment de mare bucurie şi înălţare sufletească pentru toţi credincioşii celor două parohii din municipiul Galaţi, care şi-au cinstit în această zi cel de-al doilea ocrotitor.

La cele două biserici, sărbătoarea închinată Sf. Efrem a debutat în seara zilei de 4 mai a.c. prin slujba Vecerniei cu Litie şi a Acatistului.

În ajunul sărbătorii, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Cuvios Efrem cel Nou“ din Galaţi a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, pentru a fi în comuniune de rugăciune cu slujitorii şi credincioşii acestei parohii şi pentru a participa la procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Efrem, primite în dar de către pc. pr. paroh Meluţă Lupu, în anul 2015, în cadrul pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Neprihăniţilor, din localitatea Nea Makri - Grecia.

Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ctitorilor, slujitorilor, tinerilor şi tuturor credincioşilor şi a adresat un cuvânt de învăţătură.

În ziua de prăznuire a Sfântului Efrem cel Nou, Chiriarhul Dunării de Jos împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie şi Sfântul Efrem“ din Bărboşi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie şi din întreg municipiu.

Bucuria slujitorilor şi a credincioşilor a fost sporită prin participarea pcuv. arhimandrit Nikodimos Kabarnos din Grecia, care a oferit răspunsurile la strană, iar la momentul chinonicului a interpretat mai multe piese din repertoriul muzicii bizantine.

La momentul cuvenit, foarte mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, mulți dintre acești având numele Sfântului prăznuit astăzi.

La final, Părintele Arhiepiscop a adresat un cuvânt de învăţătură și a oferit iconițe copiilor și credincioșilor prezenți.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă tradiţională, parohia pregătind pentru credincioși peste 400 de pachete cu alimente.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook