Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 21 mai 2018, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri și al împlinirii a 80 de ani (1938 – 2018) de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român, Patriarhia Română și Primăria Capitalei organizează un eveniment cultural excepțional: „Regal pentru Centenar“.

Acesta va consta într-un concert de muzică românească susținut de Filarmonica „George Enescu” din București și Corul Filarmonicii „George Enescu”, precum și în lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român“.

Sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner, vor fi interpretate compoziții emblematice ale repertoriului românesc clasic: Rapsodia Română (George Enescu), Suita „Mihai Viteazul” (Tiberiu Olah), Codex Caioni (Doru Popovici), Corul Pandurilor (Gheorghe Dumitrescu), Olteneasca și Oratoriul de Paști (Paul Constantinescu), Uvertura operetei „Lăsați-mă să cânt“ (Gherase Dendrino), Trei dansuri românești (Theodor Rogalski), Valurile Dunării (Iosif Ion Ivanovici) Dans Țărănesc (Constantin Dumitrescu).

În aceeași seară va fi prezentat trailer-ul filmului „Marea Frescă a Ateneului Român“. Realizat de televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic a Municipiului București, documentarul prezintă dramatica istorie a frescei care înfrumusețează Sala Mare a Ateneului.

Operă a pictorului Costin Petrescu (1872-1954), aceasta prezintă în 25 de scene, pe o suprafață de 75 metri lungime, zbuciumata istorie a poporului român, începând de la războaiele dacice până la făurirea României Mari și momentul încoronării de la Alba Iulia.

La un pas de a fi distrusă de regimul comunist, acoperită timp de decenii, fresca Ateneului este și astăzi o mărturie vizuală a istoriei poporului român.

Evenimentul „Regal pentru Centenar“ va începe la ora 19.00 și va fi difuzat în direct la Radio TRINITAS și TRINITAS TV. Intrarea se va face pe bază de invitație.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook