Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea.

În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh, biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.

Astăzi, la biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din cartierul Micro 17, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenta a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

În fiecare an foarte mulţi credincioşi cu evlavie şi cu bucurie vin la hramul acestei biserici gălăţene, frumos amenajată într-o zonă cu multă vegetaţie dintr-un cartier muncitoresc al municipiului, pentru a se ruga acestui sfânt şi a primi cuvânt de învăţătură de la ierarhul locului.

Între credincioşii prezenţi s-au aflat numeroşi copii, care, la momentul liturgic cuvenit, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, capitolul 24, versetele 12-35,care ne-a amintit de minunata arătare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos după slăvita Sa înviere din morți, la cei doi ucenici, Luca și Cleopa, aflați în călătorie spre localitatea Emaus.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului prăznuit astăzi, evidenţiind perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creştinii din zona Dunării de Jos.

„Pentru că prăznuim în a treia zi de Sfintele Paşti rămânerea Mântuitorului în Slava Sfintei Sale Învieri, în Sfânta Împărtăşanie de la Emaus pe toate Sfintele Altare ale Sfintelor noastre Biserici Ortodoxe, pelerini precum Sfinţii Luca şi Cleopa am participat la Dumnezeiasca Liturghie, pomenindu-l astăzi pe Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, care 12 ani a fost rezident în oraşul Galaţi.

Trupul său neputrezit şezând pe tron se află în Biserica de la Harcov din Ucraina, dar duhul lui şi evlavia poporului se odihnesc în câteva repere de la Galaţi, cel mai important fiind acesta în care am slujit astăzi, o «grădină a Raiului» cu o biserică atât de frumoasă, într-o comunitate de credincioşi care formează împreună o icoană autentică a Învierii şi a învierii sănătăţii tuturor“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

La final, toţicredincioşiiprezenţi la slujbă au fost binecuvântaţi de ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, cu prilejul hramului, parohia a desfăşuratactivitatea social-filantropică intitulată ”Dăruind vei dobândi”, prin care, 30 de familii nevoiaşe aflate în evidenţele speciale ale parohiei şi 300 de bătrâni au primit alimente greu perisabile şi alte produse pascale.

***

Între anii 1642-1653, Sfântul Atanasiea locuit şi a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În zilele de 2-3 mai ale anului 2009,  în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook