Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a V-a după Paşti, Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a sfinţit biserica mare a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi din judeţul Galaţi.

Programul litrugic la marea sărbătoarea a acestui aşezământ monahal situat în zona centrală a podişului Covurluiului a început de dimineaţă cu slujba de sfinţire a bisericii săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa obştii monahale, a stareţilor şi stareţelor celorlalte mănăstiri ale Eparhiei, a autorităţilor locale, a cadrelor medicale din judeţul Galaţi implicate în lupta cu Covid-19 şi a jertfelnicilor credincioşi din zona Covurluiului.

Toţi cei prezenţi la sărbătoare au trăit momente de mare înălţare sufletească, iar bucuria a fost nespus de mare întrucât această maiestuoasă biserică cu hamurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” a îmbrăcat haina luminoasă a sfințeniei după o lungă perioadă de multiple şi ample lucrări.

Jertfa obştii monahale, a numeroşilor credincioşi ctitori, precum şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a făcut posibilă ridicarea acestei măreţe biserici, împodobirea ei cu pictură şi înzestrarea cu mobilier liturgic în stil ştefanian şi cu toate cele necesare slujirii.

Între credincioşii prezenţi s-a numărat şi grupul de bătrâni ştefanieni din comuna Piscu, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

După slujba de sfinţire, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea interioară a mănăstirii în apropierea impunătorului sfânt locaş împodobit cu frumoase mozaicuri exterioare.

La chinonic, un tânăr de numai 12 ani din municipiul Galați, cu o voce plină de sensibilitate a interpretat pricesne și cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La momentul cuvenit, foarte mulți copii însoțiți de părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie.

La finalul Sfintei Litughii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian le-a vorbit credincioşilor prezenţi în număr mare la această sărbătoare despre sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată la această mănăstire.

În continuare, ierarhul locului a citit mesajul pastoral al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis în toate parohiile din Patriarhia Română cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

În semn de recunoştinţă pentru statornicia, jertfelnicia şi apărarea credinţei, a valorilor spiritual-morale şi patriotice în perioada ateo-comunistă, principalul ctitor al mănăstirii, distinsa doamnă Eugenia Panu a primit post mortem ordinul eparhial „Crucea Sfântului Apostol Andrei“ pentru mireni.

De asemenea, pentru rodnica activitate depusă în slujba Bisericii prin ctitorirea, împreună cu toată obştea, a bisericii şi întregului ansamblu monahal de la Mănăstirea Cudalbi, preacuvioasa maică stavroforă Mariani Popa, stareţa acestei mănăstiri, a primit din partea ierarhului Dunării de Jos distincţia eparhială ”Crucea Sfântului Apostol Andrei”.

Totodată, pentru implicarea în lucrările de construcţie, de amenajare şi înfrumuseţare a noului locaş de cult,ctitorii şi binefăcătorii au primit distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, iar pictorii diplome de vrednicie.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii, monahiile şi ctitorii trecuţi la cele veşnice, dar şi pentru românii decedaţi pe meleaguri străine.

După tradiţie, toţi cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare.

***

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Panu în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între anii 1925 şi 1933.

La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în anul 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, precum şi o nouă clopotniţă înzestrată cu 4 clopote noidin Austriaşi 3 corpuri de chilii cu un paraclis.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi“.

La sfârşitul lunii august 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit noul paraclis al mănăstirii, aşezat sub ocrotirea „Acoperământului Maicii Domnului, Sfinţilor Români şi Sf. Mc. Mariamni“.

Lucrările de pictură în tehnica frescă din biserica mare a mănăstirii au fost finalizate în anul 2019.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook