Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 31 martie – 5 mai 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unei colecții speciale de icoane pe sticlă, semnată de artista Carmen Paiu. 

Pe parcursul a cinci săptămâni, iubitorii de artă au avut posibilitatea de a vizita la Muzeul eparhial din Galaţi colecția ce ilustrează teme iconografice precum: reprezentarea Domnului Iisus Hristos și a Sfintei Treimi (Iisus Pantocrator, Iisus Euharistic, Sfânta Treime), reprezentarea Maicii Domnului (Maica Domnului cu Pruncul, Maica Domnului Îndurerată), reprezentarea praznicilor împărătești (Buna Vestire, Nașterea Domnului), reprezentarea unor teme din Săptămâna Patimilor (Răstignirea Domnului, Punerea în Mormânt a Mântuitorului), reprezentări ale sfinților (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfântul Ilie și carul de foc).

Astăzi, 5 mai, în încheierea expoziţiei, în Sala „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial s-a desfăşurat un atelier de creaţie având la bază exponatele prezentate în această colecţie.

La eveniment au participat artişti plastici, cadre didactice, oameni de cultură, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“, Secţia Patrimoniu Cultural şi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, Secţia Artă Sacră.

În cadrul atelierului de creaţie, cei interesaţi de arta plastică au avut posibilitatea de a primi îndrumări şi exemple practice de la artista Carmen Paiu şi de la ceilalţi profesori participanţi.

În cadrul manifestării, dr. Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a vorbit celor prezenţi despre arta populară a pictării icoanelor pe sticlă, prezentând istoricul acestui meşteşug în ţara noastră.

La final, organizatorii au mulţumit celor implicaţi în această frumoasă colaborare pentru disponibilitatea manifestată şi dragostea cu care au reuşit să transmită gălăţenilor priceperea, talentul şi frumosul prin operele de artă populară.

Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor organizate de Muzeul eparhial cu prilejul sfintelor sărbători pascale.

Carmen Paiu, născută la 1 septembrie 1957, în localitatea Lugoj, judeţul Timis, este un artist vizual român ce lucrează în medii precum desenul, pictura, ceramica şi fotografia. Este absolventa a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu“, Cluj-Napoca – 1982 şi membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

De lungul timpului lucrările sale au fost expuse la nenumărate muzee din ţară şi din străinătate.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook