Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Joia din Săptămâna Sfintelor Pătimiri este cunoscută drept ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii şi are loc rânduiala scoaterii Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Sfânta Cruce rămâne în mijlocul bisericii până în Vinerea Mare.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei celor 12 Evanghelii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu preoţii şi diaconii acestui locaș de cult, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni, elevi, tineri şi vârstnici deopotrivă.

Cele 12 pericope Evanghelice ale slujbei alcătuiesc o icoană a suferinţelor îndurate de către Mântuitorul Iisus Hristos, culminând cu Răstignirea şi Moartea pe Cruce. El este Cel Care Se răstigneşte pe Sine, fiind fără de păcate, pentru ca noi să reintrăm în comuniune cu Dumnezeu Tatăl şi să fim moştenitori ai Împărăţiei Lui.

După citirea Evangheliei a 5-a, chiriarhul Dunării de Jos a luat pe umeri Crucea Rastignirii din partea de răsărit a Sfintei Mese şi, în sunetul clopotelor, a ieșit pe ușa de miazănoapte în procesiune pentru a o așeza în mijlocul bisericii spre închinarea poporului.

După închinarea şi sărutarea Sfintei Cruci de către ierarhul Dunării de Jos şi slujitorii Catedralei arhiepiscopale, credincioșii prezenți la slujbă au venit pe rând la Sfânta Cruce, cu smerenie şi evlavie, pentru a se închina și a o săruta.   

Credincioşii care participă la această slujbă retrăiesc în mod simbolic întregul episod al Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, rugându-se Celui Răstingnit şi Înviat, pentru ridicarea din robia păcatului şi a morţii la viaţa cea veşnică, la demnitatea de fii ai Împărăţiei Cerurilor: „Răscumpăratu-ne-ai pe noi din blestemul Legii, cu scump Sângele Tău. Pe Cruce pironindu-Te şi cu suliţa împungându-Te, nemurire ai izvorât oamenilor, Mântuitorul nostru, slavă Ţie“.

La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre jertfa Domnului nostru Iisus Hristos pentru restabilirea și mântuirea omului căzut în pacatul neascultării, arătând totodată că slujbele din această săptămână ne fac să retrăim cu Hristos momentele principale din istoria mântuirii noastre.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe credincioşi să fie în continuare în aceste zile de sărbătoare sprijin şi alinare persoanelor bolnave şi celor aflaţi în suferinţă şi în încercări.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook