Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cea de a doua Duminică după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Tomii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de la Dunăre.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre momentul confirmării adevărului Învierii de către Însuşi Domnul Hristos prin Sfântul Apostol Toma care a fost încredinţat prin atingerea de rănile Mântuitorului Hristos.

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre tradiţia pomenirii celor adormiţi care începe din această duminică şi se continuă în deosebi în următoarea zi în toate bisericile şi cimitirele din Eparhia Dunării de Jos, unde preoţii îi pomenesc pe cei trecuţi la cele veşnice, iar credincioşii împart cozonac şi ouă roşii.

După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a săvârşit un parastas pentru toţi ierarhii Dunării de Jos, adormiţi în Domnul. Între cei pomeniţi au fost mitropoliţii Proilaviei, precum şi marele Episcop Melchisedec Ştefănescu, erudit dascăl al istoriei şi culturii româneşti, şi vrednicul Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, trecut la cele veşnice în anul 1994, chiar în ziua de Înviere.

La finalul slujbelor de astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi le-a oferit cozonac şi ouă roşii.

În toate bisericile şi cimitirele din Eparhia Dunării de Jos, astăzi şi mâine, de Paştele Blajinilor, preoţii îi pomenesc pe cei trecuţi la cele veşnice şi împart cozonac şi ouă roşii.

În cimitirele gălăţene, protoiereul de Galaţi împreună cu clericii din municipiu au mers la mormintele celor adormiţi, pentru a-i pomeni prin rugăciune şi milostenie pe cei mutaţi din lumea aceasta către veşnicie.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook