Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Anul acesta, evenimentul european de succes intitulat Noaptea Muzeelor, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, a ajuns la cea de-a 20-a ediţie.

Manifestarea s-a desfăşurat în multe muzee şi instituţii culturale din zeci de ţări europene.

La Galaţi, în seara zilei de 17 mai, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis porţile pentru publicul gălăţean şi nu numai, în cea de-a noua ediţie a evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor.

În această seară dedicată culturii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul mulţimii de tineri, a familiilor cu copii şi, în general, a credincioşilor de toate vârstele care şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte mai mult şi mai bine realităţile istorice, mărturiile culturale şi profunzimile spirituale de la Dunărea de Jos.

Ca de fiecare dată, Muzeul eparhial a oferit publicului iubitor de cultură pe lângă expoziţia permanentă aflată în spaţiul muzeului şi alte două expoziţii temporare, precum şi o serie de momente inedite cu dansuri şi creaţii tradiţionale româneşti şi muzică clasică.

Pentru câteva ore, atât curtea, cât şi interiorul Muzeului au devenit realmente spaţiile cultural-artistice, în care, pe lângă exponatele de excepţie adăpostite de această instituţie, au fost prezentate mai multe ateliere meşteşugăreşti tradiţionale, iar grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte.

Seara culturală a fost deschisă de o Şezătoare în cadrul căreia vizitatorii au putut vedea un atelier de cusut şi un atelier de olărit, precum şi momente artistice de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti susţinute cu măiestrie de Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului”, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

În Salonul principal al muzeului, elevi de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi au adus o notă aparte de rafinament muzical prin interpretările la pian a unor piese din repertoriul clasic şi romantic românesc.

În holul principal de la intrarea în muzeu, gălăţenii au putut vizita expoziţia temporară de etnografie „Tradiții și obiceiuri pascale“, realizată în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

În capela Muzeului, care deseori s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor, vizitatorii s-au închinat şi au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mulţi dintre aceştia fiind binecuvântaţi de chiriarhul Dunării de Jos.

În cadrul circuitului muzeal din această seară, vizitatorii au avut prilejul de a admira în Sala „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial expoziţia temporară „Radiouri cu lămpi din perioada 1923 - 1967“, organizată cu sprijinul colecţionarului ing. Nicuşor Popoacă.

La final, cei 40 de tineri voluntari de la mai multe licee gălăţene care au sprijinit desfăşurarea în condiţii optime a acestei manifestări culturale de amploare au fost felicitaţi şi au primit diplome din partea organizatorilor.

În noaptea dedicată culturii, câteva mii de persoane au trecut pragul Muzeului eparhial.

***

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veşmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare şi obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook