Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În zilele de 22 şi 23 martie a.c., în sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului Eparhial din Galaţi, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc examenul de capacitate preoţească, sesiunea de primăvară.

La examen s-au înscris 7 candidaţi, tineri teologi, care în conformitate cu prevederile Statutului de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, al Regulamentului de numire şi transfer al clerului, precum şi al hotărârilor Sfântului Sinod, au susţinut marţi, 22 martie a.c., testarea psihologică, apoi miercuri, 23 martie a.c., proba practică la disciplina Liturgică, prin participarea la strană la slujba Utreniei şi a Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfinţite, săvârşite în Catedrala Arhiepiscopală.

 

Înaintea examenului scris şi oral, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian le-a vorbit tinerilor teologi despre misiunea ce caracterizează slujirea preoţească într-o societate secularizată, greu încercată de criza economică, orientată în special spre consum şi care acordă din ce în ce mai puţin timp şi atenţie sufletului şi vieţii duhovniceşti.

 

Chiriarhul Dunării de Jos le-a prezentat candidaţilor motivaţiile care ar trebui să stea la baza unei astfel de alegeri, de slujitor al lui Dumnezeu, subliniind totodată rolul formativ al familiei slujitorului pentru credincioşii pe care îi vor păstori. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a oferit drept model de urmat pe Sfântul Grigorie Palama, sărbătorit de curând, a cărui familie, canonizată la finele anului 2009, poate fi un model de urmat pentru fiecare familie de slujitor al lui Dumnezeu.

Examenul de capacitate preoţească are ca scop verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice în domeniul teologic, iar în urma rezultatului obţinut, candidaţii vor fi repartizaţi la parohiile vacanten din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook