Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Un nou curs destinat pastoraţiei persoanelor dependente de alcool va fi introdus în curricula disciplinei teologie pastorală, care se predă în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar teologic, informează „Ziarul Lumina”. Hotărârea a fost luată în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod din 16-17 februarie, la propunerea coordonatorilor Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei Române.

Elevii şi studenţii din seminariile teologice şi facultăţile de teologie din toată ţara vor avea posibilitatea să studieze fenomenul alcoolismului şi al altor dependenţe, din perspectivă pastorală. Cursul elaborat de o echipă de specialişti în domeniu şi validat de două comisii - una ştiinţifică interdisciplinară şi una teologică - le va oferi nu doar cunoştinţele teoretice despre aceste probleme tot mai frecvente în rândul credincioşilor pe care îi vor păstori, ci le va face cunoscută o serie de instrumente practice, ce vin în completarea consilierii duhovniceşti.

Despre felul în care a luat naştere acest curs de terapie pastorală a adicţiilor şi despre necesitatea implementării lui în curricula şcolilor de teologie, ne-a vorbit părintele Iulian Negru, coordonatorul Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei Române.

„Ideea redactării unui curs destinat pastoraţiei persoanelor dependente de alcool s-a născut plecând de la nevoile pe care le-am identificat în munca de parohie. În primul rând, am constatat că foarte multe persoane mureau din cauza consumului de alcool şi nu mă împăcam cu ideea că am studiat şi am devenit preot doar ca să-i îngrop. Astfel, plecând de la o nevoie şi o durere, am considerat că este nevoie să facem ceva pentru ei. Am început cu un grup de suport pentru persoanele dependente de alcool la mine în parohie, iar apoi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, am extins acest proiect la nivel de arhiepiscopie. Ulterior, am dorit să le oferim preoţilor din experienţa noastră de recuperare a persoanelor dependente. Însă am observat că timpul pe care îl au preoţii la dispoziţie pentru a participa la aceste cursuri este foarte scurt şi atunci ne-am gândit că ar fi mai bine să începem încă din anii de studiu, atât de pe băncile seminarului, cât şi în timpul facultăţii.

Având în vedere disponibilitatea pentru studiu a celor care se pregătesc pentru preoţie, am considerat că este foarte important să le oferim, într-un mod coerent şi unitar, elevilor seminarişti, studenţilor teologi şi preoţilor un curs practic de intervenţie în recuperarea persoanelor dependente şi codependente de alcool sau droguri”, a declarat părintele Iulian Negru.

Cursul va fi însoţit de materiale auxiliare şi mărturii din experienţa practică.

Cursul a fost realizat de o echipă de specialişti cu experienţă în terapia adicţiilor, format din Floyd Frantz, autorul cărţii 'Cum tratăm alcoolismul - Manual pentru uzul preoţilor şi medicilor', Nicoleta Amariei, asistent social în cadrul Programului 'Sfântul Dimitrie' al Asociaţiei filantropice medical-creştină 'Christiana' din Cluj, şi părintele Iulian Negru, coordonatorul 'Centrului de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri - Sf. Nicolae' din cadrul Fundaţiei 'Solidaritate şi Speranţă' a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Până să ajungă pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod, cursul a fost verificat de două comisii de consultanţă, care au analizat cu atenţie conţinutul atât din perspectivă teologică, cât şi din punct de vedere al corectitudinii profesionale.

Pe tot parcursul desfăşurării cursurilor, specialiştii şi voluntarii implicaţi în Programul Antidrog al Patriarhiei Române vor veni în sprijinul elevilor şi studenţilor cu materiale auxiliare (cărţi, broşuri, filme, CD-uri DVD-uri), dar şi cu mărturii din experienţa acumulată.

„Alcoolicii recuperaţi prin programele noastre obişnuiesc să dea mărturie; merg undeva, se prezintă şi îşi spun povestea, iar povestea lor exprimă, de cele mai multe ori, cel mai bine procesul de recuperare, iar studenţii pot înţelege mult mai bine mecanismul acestui proces”, a mai spus părintele Iulian Negru.

Realizări şi obiective ale Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei.

Paralel cu implementarea acestui curs în învăţământul preuniversitar şi universitar, Programul Naţional Antidrog al Patriarhiei continuă cursurile de formare pentru preoţii, profesorii de religie şi asistenţii sociali din cadrul Departamentelor de Asistenţă Socială ale eparhiilor din Patriarhia Română, în vederea dezvoltării de programe antidrog la nivelul acestora, similare celui care se derulează încă din 2004 în cadrul Fundaţiei 'Solidaritate şi Speranţă' din Iaşi. Acesta s-a bucurat de un succes neaşteptat, datorat numeroaselor cazuri cărora s-au adresat serviciilor de consiliere, pe de o parte, iar pe de alta, datorită modelului terapeutic eficient şi simplu, cu o pregnantă componentă spirituală. Un alt obiectiv îl reprezintă introducerea în ghidul catehetic al Biroului de catehizare parohială, din cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a unor cursuri care să vizeze elementul de prevenţie primară a consumului de droguri în rândul copiilor şi adolescenţilor.

În curând, datorită solicitărilor venite din partea şcolilor de teologie sau a unor asociaţii, coordonatorii Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei vor elabora şi o serie de cursuri dedicate şi altor tipuri de adicţii.

„Având în vedere numărul mare de consumatori de alcool şi tutun, previziunile specialiştilor care estimează o extindere a fenomenului consumului de droguri ilicite, ca şi o amplificare a unor mai vechi forme de dependenţă ca cea de jocuri de noroc, pornografie etc., dar şi apariţia unor noi tipuri de dependenţe precum cea de calculator, internet, cumpărături, credem că preotul acestor timpuri trebuie să aibă o pregătire complexă ca să poată face faţă 'asaltului patimilor', ca şi nenumăratelor provocări contemporane. Atât preoţii din parohii, cât şi preoţii misionari şi de caritate din penitenciare, spitale şi unităţi militare se confruntă cu probleme sociale cauzate de alcoolism şi, mai nou, de consumul de droguri ilicite şi aşa-zisele plante 'etnobotanice'. Dacă în ceea ce priveşte consumul de alcool există canoane şi îndrumări pastorale, în ce priveşte consumul de droguri ilegale, Biserica Ortodoxă trebuie să iniţieze şi să-şi dezvolte o strategie şi o viziune proprii, în conformitate cu doctrina ei strămoşească. Biserica Ortodoxă nu poate prelua fără discernământ duhovnicesc programele Agenţiei Naţionale Anti-drog (ANA), întrucât acestea reprezintă uneori punerea în practică a unei paradigme materialiste asupra omului, cu consecinţele inerente ce decurg de aici, în plan terapeutic şi duhovnicesc”, a mai spus părintele Iulian Negru.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook