Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În contextul liturgic al prăznuirii, în Biserica Ortodoxă  Română, a Sfinţilor Mucenici din Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Eterie şi Capiton, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde se păstrează, cu evlavie, racla cu sfintele lor moaşte, a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

După aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, slijitori din administraţia eparhială, elevii  Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi,  candidaţii la examenul de capacitate preoţească, dar şi alţi credincioşi, au venerat moaştele acestor sfinţi care, în veacul IV au păstorit în Cherson, Scythia Minor şi în zona Dunării de Jos.

În faţa raclei ce adăpostesc sfintele lor moaşte au fost intonate stihiri din imnografia praznicului, iar Înaltpreasfinţia Sa a creionat, în linii de sinaxar, viaţa, lucrarea şi martiriul sfinţilor sărbătoriţi astăzi.

De asemenea, a evidenţiat faptul că Sf. Episcop Eterie al Chersonului a obţinut pentru zona Scythiei Minor şi a Dunării de Jos, din partea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în cadrul unei întâlniri consemnate de sinaxarele bizantine, libertatea religioasă şi susţinerea în misiunea pe care o făceau atunci între locuitorii acestor zone.

Cinstirea acestor şapte sfinţi episcopi se înscrie în programul manifestărilor pastoral-misionare dedicate anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook