Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, la Duminica Ortodoxiei, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au desfăşurat ample manifestări liturgice şi cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a început prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminarişti şi a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către  Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, de numeroşi credincioşi gălăţeni, de un număr impresionant de copii şi tineri, precum şi de persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire din Galaţi.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de către Chiriarhul Dunării de Jos, după care, pe solee, au prezentat credincioşilor prezenţi icoanele lor.

Adresându-se acestora, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a arătat că „...icoana nu este tablou, ci fereastră prin care intră lumina! Iar lumina este din darul şi lucrarea Preasfintei Treimi! Cele mai reuşite icoane sunt cei care au lumina lui Dumnezeu  permanent în ei. Cine trăieşte în lumină, transmite lumină... iar lumina ajută ca şi faptele celor luminoşi să devină luminoase!“.

În prelungirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la vechiul Palat Arhiepiscopal la care au participat elevi de la şcoli şi licee gălăţene, elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, precum şi credincioşi.

Aici, în deschiderea programului, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi corul de muzică psaltică „Ortodoxia” au susţinut un mini-concert, în care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

În continuare,  a fost vernisată expoziţia de icoane, intitulată „2013 – Anul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în iconografie”. Lucrările iconografice au fost realizate de copii şi tineri de la „Clubul Copiilor“ din Tecuci, „Palatul Copiilor“ din Galaţi, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, secţia patrimoniu şi pictură bisericească, Centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, precum şi de elevii Şcolii Nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar şi broşura „Viaţa şi minulnile Sfântului Luca al Crimeii“.

În încheiere, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea şi rolul icoanelor în biserici şi în casele credincioşilor şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea acestei zile.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook