Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a V-a din Postul Mare, închinată Sf. Cuv. Maria Egipteanca, credincioşii parohiei Matca V din cadrul protoieriei Tecuci s-au aflat în zi de sărbătoare, întrucât Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a participat la o slujbă misionară în localitatea din nordul judeţului Galaţi, binecunoscută pe plan naţional datorită hărniciei şi  spiritului gospodăresc de care dau dovadă credincioşii de aici.

Programul liturgic şi misionar a debutat cu binecuvântarea lucrărilor la noua biserică din cadrul parohiei Matca V cu hramul „Sf. Ioan Casian“, pentru ca slujirea liturgică, oficiată până acum în capela parohială să fie săvîrşită, începând cu perioada sărbătorilor pascale, în noul locaş de cult.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din celelalte 5 parohii ale comunei Matca dar şi din parohiile învecinate, a oficiat slujba Sfintei Liturghii.

Au participat profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, membrii organismelor parohiale şi numeroşi credincioşi din Matca, dar şi din municipiul Tecuci.

La finalul slujbei, toţi credincioşii prezenţi au primit din partea Ierarhului locului broşura „Viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca“ apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi iconiţe.

După Sfanta Liturghie, membrii celor 6 Consilii parohiale din localitatea Matca, dar şi profesorii de Religie au participat la o şedinţă de lucru, în prezenţa Chiriarhului Dunării de Jos. În cadrul acesteia au fost analizate, pe de o parte principalele aspecte de ordin pastoral, misionar şi social-filantropic din cadrul parohiilor, iar pe de altă parte necesitatea dinamizării relaţiei Biserică – Şcoală în cadrul parohial, îmbunătăţirea calităţii predării orei de religie şi conştientizarea capitalului imens de încredere pe care părinţii, membrii A.P.O.R. din toată ţara au acordat-o profesorului şi orei de Religie.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a participat la şedinţa cu membrii Comitetelor parohiale din Matca, după care a fost săvârşită Taina  Sfântului Maslu.

Parohia Matca V a luat fiinţă prin reorganizarea parohiilor Matca I şi II, piatra de temelie fiind aşezată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în data de 24 noiembrie 2002.

Lucrările propriu-zise au început în anul 2004, după proiectul întocmit de S.C. Proiect S.A. Galaţi, în prezent, prin jertfa harnicilor credincioşi ai parohiei sub coordonarea pc pr. paroh Valeriu Stamatin, noua biserică aflându-se în faza de pictură interioară şi montare catapeteasmă şi mobilier liturgic.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook