Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 9 martie, declarată „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate multiple manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale.

Evenimentul central în acest sens l-a constituit sfinţirea bisericii memorial cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, din municipiul Galaţi.

Locaşul de cult a fost ridicat prin contribuţia generoasă a unor danatori, la inițiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti din Galaţi, condusă de pr. Alexandru Capotă, pe un teren donat de dl Radu Darie, nepotul unui fost deţinut politic.

Construit în stil maramureşean între anii 2007-2008, sfântul locaş a devenit biserică memorial întru cinstirea „fericiţilor întru adormire eroi, ostaşi şi luptători români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român“.

La data de 1 noiembrie 2010, Chiriarhul Dunării de Jos a aprobat înfiinţarea parohiei cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“ şi a desemnat ca paroh pe pc. preot Costel Dumbravă.

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a subliniat faptul că această biserica a odrăslit din sămânţa credinţei stropită cu sângele martiric al mărturisitorilor credinţei ortodoxe în vreme de prigoană ateo-comunistă: „Mărturisitorii şi martirii români sunt stâlpii de rezistenţă ai comunităţilor creştine,  aidoma celor din primele secole creştine. Din sămânţa credinţei stropită cu sângele lor martiric a odrăslit şi această biserică memorial unde, sfintele moaşte ale sfinţilor mucenici aşezate în piciorul Sfintei Mese, se întâlnesc tainic cu atâtea mărturii ale martirilor şi mărturisitorilor din închisorile comuniste. Supravieţuitorii lor, care au luat parte astăzi la slujba de sfinţire, sunt icoane vii ale mărturisirii dreptei credinţe, ale demnităţii şi libertăţii, icoane demne şi vrednice nu doar de cinstit ci, mai ales, de urmat de către noi toţi în Biserică, în Şcoală, acasă şi în societate!“.

La momentul liturgic cuvenit, copiii prezenţi la Sfânta Liturghie au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, iar părintele paroh Costel Dumbravă a primit rangul de sachelar.

Bucuria credincioşilor a sporit mult în intensitate la momentul trecerii lor prin Sf. Altar pentru a săruta Sf. Masă, Sf. Evanghelie şi pentru a primi arhierească binecuvântare.

Totodată, credincioşii au putut admira o expoziţie de imagini şi schiţe cu chipuri de mărturisitori români din închisorile comuniste, realizată de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.

La final, cei ce au suferit în închisorile comuniste prezenţi la Sfânta Liturghie au primit din partea ierarhului cărţi, icoane şi alte daruri, în semn de recunoştinţă pentru jertfa lor faţă de Biserică şi neam.

Sfinţirea acestui locaş de cult, slujbele oficiate în bisericile parohiale, ceremoniile liturgice şi cultural-sociale din Penitenciarele Galaţi şi Brăila pentru cinstirea martirilor şi luptătorilor din lagărele şi închisorile comuniste, lecţiile speciale de la orele de religie şi istorie, precum şi vizita credincioşilor la expoziţia comemorativă permanentă a mărturisitorilor şi martirilor clerici şi mireni din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos, se constituie în tot atâtea actualizări ale temelor sinodale ale anului 2017, An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în perioada comunistă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook