Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a II-a din Postul Mare, numită și a Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați.

Din soborul slujitor au făcut parte preoții și diaconii Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

Cu sprijinul Filialei Galați a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române, la slujbă au fost aduși și 25 de tineri cu autism, membri ai „Centrului de zi pentru copii cu autism“ din Galați.

Activitatea de astăzi se înscrie în programul manifestărilor desfășurate în luna martie, numită și „Luna pentru viață“ în Eparhia Dunării de Jos, când mai multe instituții care funcționează cu binecuvântarea bisericii, dar și numeroși voluntari se implică în sprijinirea și susținerea unor campanii umanitare îndreptate către semeni de-ai noștri cu nevoi speciale.  

La momentul cuvenit, cei 25 detineri speciali din comunitatea gălățeană, împreună cu alți copii și credincioșiau fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

De asemenea, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit câteva daruri de suflet acestor copii prezenți la biserică.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică, în care este relatată vindecarea săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos unui slăbănog.

Totodată, Părintele Arhiepiscop a vorbit celor prezenți despre vederea plină de iubire și de compasiune pe care trebuie să o avem în această viață și a apreciat devotamentul și implicarea unor buni creștini din zilele noastre în sprijinirea semenilor lor care au nevoie de ajutor.

„În această duminică învățăm că sediul luminii nu este totuși în vederea exterioară a ochilor noștri biologici, de aceea și lumina ochilor noștri fizici este direct proporțională cu vârsta noastră, iar spectrul luminii scade deodată cu vârsta sau chiar înainte de vârstă. Această vederea fizică este o vedere limitată și condiționată de soare. Ochii trupești văd datorită unei lumini existențiale din creația lui Dumnezeu și din minunata întocmire a centrilor noștri cerebrali. Sediul vederii noastre biologice se află în creierul nostru.

Cine vede un om neputincios are o vedere bună, adică o vedere profundă, plină de iubire și de compasiune, iar prin această vedere omul începe să-L vadă pe Dumnezeu, să vadă o altă dimensiune spirituală care trece dincolo de vederile noastre egoiste și limitate. Această vedere devine un instrument al vindecării, al bunătății și al iubirii“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

Sărbătoarea de astăzi a fost încheiată de Arhipăstorul Dunării de Jos cu binecuvântarea tuturor celor prezenți și oferirea de iconițe.

***

Serviciul social „Centrului de zi pentru copii cu autism“ din Galați s-a constituit ca un serviciu social de interes local pentru copiii diagnosticați cu deficiențe din spectrul autismului, cu scopul dezvoltării deprinderilor de viață independentă în vederea integrării în comunitate și constă în acordarea de servicii de asistență socială și terapii de recuperare (kinetoterapie, logopedie, stimulare senzorială, abordare cognitiv-comportamentală și psihologică), destinate copiilor cu autism, precum și acordarea de servicii de asistență socială, consiliere și suport psihologic părinților sau reprezentanților legali ai acestor copii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook