Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 30 martie, cu binecuvântare Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat în parohia Schela, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi, „Festivalul de cântece, jocuri şi meşteşuguri tradiţionale“.

Manifestarea cultural-artistică face parte din etapa pe protopopiat a Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu“, concurs prin care se doreşte scoaterea în evidență a frumuseţii satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia şi portul popular, unitatea de credință şi de neam în țara noastră păstrată prin preoţi, învăţători, primari gospodari şi oameni vrednici ai satului românesc.

Evenimentul a adunat laolaltă preoţi, cadre didactice, autorităţi locale, meşteri populari, bătrâni ai satului şi foarte mulţi copiii, îmbrăcaţi în portul tradiţional al zonei, majoritatea înscrişi la Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, program ce se desfăşoară cu multă implicare în parohiile din Eparhia Dunării de Jos.

Festivalul a cuprins interpretarea de cântece populare româneşti şi rostirea de poezii cu specific religios, dar a avut şi o parte practică în care s-au regăsit mai multe ateliere meşteşugăreşti cu diverse demonstraţii de îndemânare şi pricepere în realizarea de obiecte gospodăreşti şi articole vestimentare tradiţionale, între care: punctul tradiţional românesc, croşetat, brodat, tors la fuior, împletit, ţesut la război, olărit, sculptat, modelarea de porţelan la rece şi confecţionarea de opinci.

Toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a admira şi o expoziţie etnografică de costume populare şi ştergare româneşti, cu o vechime de peste 80 de ani, toate din colecţia presbiterei Stoian Marinela, din parohia gazdă a evenimentului, precum şi o colecţie de obiecte vechi din satul românesc, aflate în patrimoniul localităţii Schela. 

La final, toţi s-au arătat impresionaţi de frumuseţea tradiţiilor, a cântecelor şi a felului în care se trăia zi de zi şi se lucra cu mult suflet odinioară orice obiect de înfrumuseţare sau de trebuinţă în casă şi în gospodărie.

Cele zece grupuri de tineri participante la festival au primit din partea organizatorilor diplome şi alte daruri.

***

Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu“ este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019.

De asemenea, programul concursului stimulează creativitatea elevilor, încrederea în capacitățile personale, socializarea, integrarea şi formarea unei atitudini favorabile față de şcoală şi colaborarea şcolii cu familia.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook