Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paști, numită și duminica Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

În această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu slujitorii Catedralei arhiepiscopale din Galați, separaţi spaţial de credincioșii mireni, dar uniți în rugăciune.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice de la Sfântul Marcu, în care este relatată vindecarea unui copil demonizat, explicând de asemenea, de ce duminica a 4-a din Postul Mare este numită a Sfântului Ioan Scărarul.

„În Evanghelie de astăzi, din Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paști, ni se arată vindecarea unui copil care era agresat de către un duh mut și surd, iar în Evanghelia dedicată Sfinților Cuvioși Părinți, îl amintim în Biserici pe Sfântul Ioan al Scării, care ne-a lăsat una dintre cele mai minunate, înălțătoare și mai profunde mărturii despre urcușul duhovnicesc de la păcat la virtute, de la necredință la pocăință, de la boala sufletească la sănătatea sufletească și de la tulburare la pace, făcând din suferința noastră o scară care urcă din adâncul neputințelor noastre sufletești și trupești, până în înălțimea bunătății nesfârșite a iubirii, care este Dumnezeu“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

„Cuvintele Evanghelie de astăzi de la Sfântul Marcu care ne redau vindecarea prin credință de către Domnul nostru Iisus Hristos a unui fiu la cererea tatălui său, ne oferă taina medicamentului care poate exista în noi înșine, mai ales în starea de suferință și boală. Părintele a cerut cu sfială Domnului, dacă poate, să-l vindece pe fiul său, chiar dacă și el avea îndoieli, ca și noi cei de astăzi, însă Domnul Hristos a arătat, mai întâi, cauza pentru care până atunci acest copil nu a putut fi vindecat, și anume credința slabă“, a precizat chiriarhul.

Cuvântul ierarhului s-a încheiat cu un îndemn la credință puternică, rugăciune și faptă bună, mai ales în această perioadă de încercare prin care cu toții trecem.

„Domnul ne spune astăzi, tuturor celor din casele noastre și din spitale că dacă putem crede, toate sunt cu putință, iar prin credință putem învinge obstacolele bolilor și neputințelor noastre. Energia și puterea credinței arătate astăzi cu lacrimi de către un tată, să fie, din mila lui Dumnezeu, energia și puterea credinței noastre, a tuturor slujitorilor din biserici, a rugătorilor care au făcut biserici din casele și sufletele lor și, mai ales, a medicilor, asistenților medicali și a celor ce îi asistă pe frații noștri încercați în aceste zile“, a subliniat Părintele Arhiepiscop.       

La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos a citit Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei.

Pentru ca slujba din Catedrala Arhiepiscopală să ajungă în casele credincioșilor din Eparhia Dunării de Jos și nu numai, aceasta a fost transmisă în direct pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook