Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În prima zi a Postului Mare, în toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, a fost săvârşită slujba Pavecerniţei Mari în cadrul căreia a fost cântat Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit a ceas de seară această rânduială în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi slujba Canonului cel Mare în prezența numeroşilor credincioşi veniţi special pentru a se ruga la această slujbă care îndeamnă stăruitor la pocăinţă.

Şi în acest an, interpretarea deosebită a cântărilor a fost mijlocul prin care rugăciunile și mărturisirile emoționante cuprinse în acest imn al pocăinței au devenit izvorul și forma cea mai intimă şi sensibilă a trăirilor sufleteşti.

Răspunsurile corale la slujbă au fost oferite de slujitorii Catedralei Arhiepiscopale şi de elevii Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

La finalul acestei seri de rugăciune şi de meditaţie biblică, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenţi la slujbă, în care a vorbit despre post și despre profunzimea rugăciunilor din slujbele Bisericii.

„Rugăciunea este perfuzie pentru perfecta funcţionare spirituală, neuronală, raţională şi biologică. Starea de bine este un dar al rugăciunii, starea de răbdare este al dar al rugăciunii, iar starea de linişte obţinută în dar prin rugăciune coboară din minte prin cuvânt în inimă şi armonizează totul în noi şi toţi ne unim în baia purificatoare, curăţitoare a propriilor lacrimi văzute sau nevăzute“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Cuvântul ierarhului s-a încheiat cu îndemnul ca în această perioadă de urcuş duhovnicesc să avem grijă sporită atât pentru sănătatea sufletească cât şi pentru cea trupească şi să ne aplecăm cu disponibilitate şi dragoste către cei care au nevoie de ajutorul nostru.

***

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook