Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu o zi înainte de prăznuirea hramului Sfântului Apostol Andrei, în cadrul Sărbătorilor Galaţiului, la capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, s-a oficiat slujba de sfinţire a picturii, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie, Mitropolit de Dimitriada (Volos).

Înfrumuseţarea bisericii cu pictură a durat 7 ani, fiind realizată de către pictorul Alexandru Conţ, împreună cu soţia sa, la care au participat şi elevi seminarişti ai claselor de patrimoniu. Elementul de noutate este dat de către frescele reprezentând viaţa Sfântului Apostol Andrei, de la chemarea ca apostol de către Mântuitorul Iisus Hristos şi până la martirajul său de la Patra, fresce care împodobesc pereţii naosului din capela seminarului.

Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către chiriarhul locului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa elevilor seminarişti şi a numeroşi credincioşi din municipiu.

La sfârşitul slujbei, au fost aduse spre închinare racla cu părticele din sfintele moaşte şi un fragment din omoforul Sfântului Nectarie Taumaturgul, de către o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie, Mitropolit de Dimitriada.

În cuvântul său de învăţătură, chiriarhul locului a vorbit seminariştilor despre întreaga activitate de propovăduire a învăţăturilor Mântuitorului Iisus Hriistor a Sfântului Apostol Andrei, în special pe teritoriul României: „Sfântul Andrei trebuie să fie un model de urmat pentru seminariştii şi preoţii de la Dunărea de Jos”.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit viitorilor slujitori ai altarelor despre activitatea pastoral misionară a Sfântului Nectarie, în Grecia, axată în special pe grija faţă de aproapele şi faţă de elevii seminarişti.

După sfinţirea picturii, programul a continuat cu un simpozion ştiinţific intitulat „Mărturisirea dreptei credinţe-reflectată în viaţa de seminarist şi de familie”, cu participarea delegaţiilor de la Seminariile Teologice din Tulcea, Buzău, Bucureşti, Roman, Slobozia, Mănăstirea Neamţ, Târgovişte şi Huşi şi de la mai multe licee din Eparhie. În acest context a avut loc şi lansarea volumului „Tânărul seminarist-între criza lumii moderne şi modelele vieţii veşnice: sfinţii capadocieni”, care cuprinde studii ale elevilor seminarului găţătean şi ai celorlalte seminarii teologice din ţară, prezentate la simpozionul de anul trecut.

La ceas de vecernie, corurile Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, precum şi corurile seminariilor invitate cu prilejul acestor sărbători, au susţinut un concert de muzică bizantină, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din oraş, care au încheiat manifestările educaţional-culturale dedicate ocrotitorului seminarului gălăţean.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook