Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXII-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioşii parohiei Drăguşeni, Protopopiatul Tg.-Bujor, judeţul Galaţi au participat la sfinţirea bisericii parohiale din localitate aflată sub ocrotirea „Naşterea Maicii Domnului şi Sf. Ierarh Nicolae“ de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Cu acest prilej, biserica a primit şi hramul „Sf. Atanasie Patelarie“.

Localitatea Drăguşeni este atestată documentar, la anul 1495, din timpul domniei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi poartă numele unor credincioşi slujitori ai domnitorului Moldovei, care au fost împroprietăriţi în această zonă.

Vechea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, construită între anii 1899-1901, a avut nevoie, de-a lungul timpului, de mai multe lucrări de reparaţii şi întreţinere. După consolidarea din 1922, sfântul lăcaş a fost resfinţit, la 23 aprilie 1927, de Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. Astăzi biserica se află la o distanţă mare pentru comunitatea credincioşilor din Drăguşeni, motiv pentru care s-a impus zidirea unui nou lăcaş în chiar centrul localităţii.

Piatra de temelie a noii biserici s-a aşezat în data de 21 iulie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, pe terenul achiziţionat de parohie de la Primăria Drăguşeni, în anul 1998.

Biserica din lemn este construită în autentic stil moldovenesc, între anii 2010-2012.

După săvârșirea sfinţirii bisericii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi peste 3.000 din parohie şi din localităţile învecinate.

Copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor“, îmbrăcaţi în portul popular al zonei, au oferit răspunsurile liturgice, alături de  elevii seminariști și credincioșii prezenţi la eveniment, într-o frumoasă cântare omofonă. La final, copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine şi au primit iconiţe.

Pentru merite deosebite au fost acordate disticţii – acte de vrednicie –, iar preotul paroh Nicuşor Vede a primit rangul de sachelar.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească.

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook