Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului“, biserica „Vovidenia“ din centrul oraşului Galaţi, şi-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Pe lângă numeroşii credincioşi care au luat parte slujbă s-au aflat şi o parte din elevii Școlii Gimnaziale nr. 25 care au prezentat icoanele pictate de ei în cadrul programelor catehetice.

La final a fost sfințită capela „Sf. Lazăr“ din curtea bisericii pentru prohodirea şi serviciile religioase de pomenire ale celor adormiţi în Domnul.

Biserica „Vovidenia“ ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi, în ea deputaţii unionişti de la 1859, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza (pe atunci, pârcălab de Galaţi) şi Costache Negri, au depus jurământ că vor credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea.

A fost ctitorită în anul 1790, de banul Ion Cârja, fiind sfinţită în acelaşi an de protopopul G. Avram. Biserica a fost construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. Pronaosul este acoperit cu o boltă în leagăn, iar naosul este acoperit de turla Pantocratorului, care se micşorează treptat prin arce dublou.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de către turci, împreună cu alte sfinte lăcaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţie, iar după lucrări de restaurare, va fi sfinţită în anul 1823 de către Episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Până în anul 1863, biserica „Vovidenia“ a servit drept catedrală pentru oraşului Galaţi.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la biserica „Vovidenia“. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Al I Cuza, este înhumată în curtea bisericii. Abia în luna mai 1873, osemintele sale vor fi strămutate la domeniul Ruginoasa.

În perioada 1951-1952 biserica a fost  consolidată cu stâlpi şi centuri din beton, ca urmare a degradărilor provocate de cutremurul din anul 1977, iar în 1986 a fost refacută turla.

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook