Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de ieri a început la Dunărea de Jos prin slujba de resfinţire a bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de ÎPS Mitropolit Dionisie şi ÎPS Arhiepiscop Casian, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit după săvârşirea slujbei de sfinţire, Arhiepiscopul Dunării de Jos a evidenţiat importanţa zilei sfinţirii bisericii pentru comunitatea din Galaţi: „Două altare stau acum faţă către faţă, Altarul lui Hristos, care s-a sfinţit prin sfintele moaşte şi prin Sfântul şi Marele Mir, şi altarele sufletelor noastre, care sunt trupurile noastre. De aceea, potrivit tradiţiei din Biserica Ortodoxă Română, după Sfânta Liturghie se vor apropia şi uni cele două altare, în sensul că toţi creştinii, bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, cu răbdare şi smerenie, până după miezul nopţii, vor putea intra, cu evlavie, în Sfântul Altar, să sărute Sfânta Cruce, Sfânta Masă şi Sfânta Evanghelie ca şi cum ar săruta Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Astăzi este Ierusalimul sau învierea acestei biserici“, a adăugat IPS Arhiepiscop Casian.

IPS Mitropolit Dionisie a apreciat faptul că în România se construiesc biserici noi şi se restaurează cele mai vechi, în condiţiile în care „în întreg Apusul, acolo unde nu există Ortodoxie, bisericile se închid, bisericile sunt vândute, bisericile sunt folosite pentru alte uzanţe. Le vedem astăzi hoteluri, galerii sau magazine, orice altceva, dar nu biserici, pentru că oamenii I-au întors spatele lui Hristos“.

Cu prilejul îmbrăcării în veşmântul harului prin slujba de resfinţire, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi a primit doi noi ocrotitori, pe Sfântul Cuvios Patapie şi pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, ale căror sfinte moaşte binecuvântează în aceste zile poporul de la Dunărea de Jos.

Tot ieri, ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint, şi ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au săvârşit o slujbă  de binecuvântare pentru începerea slujirii în noua capelă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ din Galaţi. Capela spitalului a primit, de asemenea, în dar, ca hram şi ocrotitori, alături de Sfinţii Doctori fără de arginţi, pe Sfinţii Patapie şi Luca al Crimeii. ÎPS Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi, deopotrivă medici, asistenţi, copii pacienţi şi părinţi însoţitori, despre legătura dintre Sfinţii lui Dumnezeu Chir şi Ioan, ocrotitorii spitalului, şi Sfinţii Patapie şi Luca, de asemenea taumaturgi. ÎPS Mitropolit Dionisie a arătat importanţa asistenţei medicale şi spirituale cu care suntem datori faţă de copiii noştri: „Acesta este un spital care are legătură cu copiii noştri, care sunt inima noastră, sunt existenţa noastră, sunt viaţa noastră, în care noi am depus toate visele noastre. În acelaşi timp, sunt şi viitorul acestor locuri. De aceea mă bucur că a fost închinat acest spital Sfinţilor fără de arginţi Chir şi Ioan, care au fost doctori, şi Sfinţilor Patapie şi Luca al Crimeii“.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a oferit medicilor şi pacienţilor spitalului broşuri cu vieţile şi minunile Sfinţilor Patapie şi Luca al Crimeii, iar pentru biblioteca instituţiei a dăruit cele mai noi apariţii editoriale ale eparhiei.

Tot ieri, la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe pentru vârsta a treia“, din cadrul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ şi „Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul“ din Galaţi, aflat sub coordonarea Centrului Eparhial al Dunării de Jos, a fost inaugurată o farmacie de unde vârstnicii asistaţi vor putea procura medicamente la preţ redus.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei continuă astăzi la Galaţi prin simpozionul „Tânărul creştin, mărturisitor al puterii de vindecare sufletească şi trupească prin Taina Sfântului Maslu“, organizat la Seminarul Teologic din localitate. În această seară, la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi are loc tradiţionalul concert „Toată suflarea să laude pe Domnul!“, susţinut de coruri de elevi seminarişti din ţară. De asemenea, la ora 18:00 începe slujba Privegherii, urmând ca mâine, 30 noiembrie, să se săvârşească Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de ierarhi români şi străini.

Alexandru Briciu

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook