Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul „Intrării în Biserică a Maicii Domnului“, istorica biserică „Vovidenia“ din centrul municipiului Galaţi, şi-a sărbătorit hramul.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezența rugătoare a numeroși credincioși din urbea gălățeană, profesori și oameni de cultură.

Pe lângă numeroşii credincioşi care au luat parte slujbă s-au aflat şi o parte din elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“, ai Școlii Gimnaziale Nr. 25 și ai Grădiniței „Elena Doamna“ din Galați. La momentul chinonicului aceștia au prezentat un scurt moment artistic alcătuit din recitarea de poezii și interpretarea unor cântece religioase închinate Maicii Domnului.

În încheiere, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitori și pentru toți ostenitorii, trecuți la Domnul.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească, membrii Consiliului și Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru toți credincioșii prezenți.

***

Biserica „Vovidenia“ ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi, întrucât aici deputaţii unionişti de la 1859, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza (pe atunci, pârcălab de Galaţi) şi Costache Negri, au depus jurământ că vor fi credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea.

Biserica, ctitorită de banul Ion Cârja este construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. Pronaosul este acoperit cu o boltă în leagăn, iar naosul este acoperit de turla Pantocratorului, care se micşorează treptat prin arce dublou.A fost sfinţită în anul 1790 de către protopopul G. Avram.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de către turci, împreună cu alte sfinte lăcaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţii, iar după ample lucrări de restaurare, va fi resfinţită în anul 1823 de către Episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Până în anul 1863, biserica „Vovidenia“ a servit drept catedrală pentru oraşului Galaţi.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la biserica „Vovidenia“. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Al I Cuza, este înhumată în curtea bisericii. Abia în luna mai 1873, osemintele sale vor fi strămutate la domeniul Ruginoasa.

În perioada 1951-1952 biserica a fost  consolidată cu stâlpi şi centuri din beton, ca urmare a degradărilor provocate de cutremurul din anul 1977, iar în 1986 a fost refacută turla.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook