Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos a început la Galaţi miercuri 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“.

În faţa Universităţii „Dunărea de Jos“, ÎPS Arhiepiscop Casian, purtând pe braţe racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci a întâmpinat delegaţia condusă de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarul Bisericii Ortodoxe Române a adus spre închinarea credincioşilor gălăţeni racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

De asemenea, de la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Galaţi a fost purtată în procesiune, către Catedrala arhiepiscopală, copia Icoanei Prodromiţa iar de la Seminarul Teologic, racla cu părticele din moaştele Sf Apostol Andrei şi ale Sf. Ierarh Nicolae, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La procesiune au participat peste 200 de preoţi din cele două judeţe ale Eparhiei, elevi seminarişti, tineri liceeni şi studenţi teologi, precum şi o mare mulţime de credincioşi.

În catedrală a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care sfintele odoare au fost depuse pe un baldachin amenajat pe esplanada catedralei.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru evenimentul cu totul special care deschide în mod bisericesc şi public sărbătorile Sfântului Apostol Andrei, care a fost chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la propovăduire, acum mai bine de două decenii.

Din 1908, Seminarul teologic, prin înalt decret regal a primit ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Apostol Andrei. De la şcoala seminarială a Sfântului Apostol Andrei învăţăm cât este de important să păstrăm mesajul celui pe care Hristos Domnul l-a trimis până la gurile Dunării. El este încreştinătorul poporului român!

Evenimentul de anul acesta are în centrul său venirea moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât anul 2013 stă sub semnul ocrotirii Sfinţilor Împăraţi care acum 1.700 de ani au dăruit libertate creştinismului pe care s-a costruit Europa, crezul ei şi solidaritatea.

Să încercăm să transpunem faptele sfinţilor în faptele noastre pentru ca toată lumea să aibă ceea ce numim aici «pax andreiana», pacea Sfântului Andrei şi ajutorul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena!”, a spus, după aşezarea sfintelor moaşte spre închinare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Credincioşii se vor putea închina moaştelor celor trei sfinţi până sâmbătă, 30 noiembrie, la cinstirea Sfântului Apostol Andrei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook