Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 10 noiembrie a.c., în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastoral-misionară corespunzătoare celui de-al doilea semestru al anului 2016.

Întrunirea a debutat în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi slujitori din cele două judeţe ale Eparhiei, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi a fost gazda lucrărilor şi dezbaterilor propriu-zise care, anul acesta au fost aşezate sub genericul 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

După cuvântul de deschidere al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian au fost prezentate 2 filme documentare:„“Fiu al Georgiei şi Părinte al Ţării Româneşti. Sfântul Antim Ivireanul“, pentru partea dedicată Sf. Ierarh Antim şi „Şcolile Bisericii – Seminarul Teologic Sf. Apostol Andrei“, pentru cea de a doua parte – ambele realizate în studiourile TRINITAS TV, Televiziunea Patriarhiei Române – în care au fost sintetizate diferitele aspecte misionare şi educaţionale rezultate în urma programelor cu tinerii din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În cea de a doua parte au luat cuvântul personalităţi ale culturii româneşti, între care dr. Nicolae Şerban Tanaşoca, Directorul Institutului de Studii sud-est europene al Academiei Române, care a prezentat un referat cu tema „Clasicism, creştinism, umanism în epoca brâncovenească. Sfântul Antim Ivireanul“ şi dr. Ioana Feodorov, care a vorbit preoţilor prezenţi despre „Legăturile culturale ale Sfântului Antim Ivireanul cu creştinii din Orient“.

În ultima parte a conferinţei, o parte din preoţii eparhiei au luat cuvântul reliefând cu această ocazie diferite aspecte practice întâlnite în slujirea pastoral-misionară, cultural-educaţională şi social-filantropică, cu referire strictă la temele sinodale ale anului 2016.

Luările de cuvânt au fost susţinuite de vizualizarea unor imagini din cadrul atelierelor de creaţie organizate la parohii, dar şi de mărturiile unor tineri implicaţi în aceste activităţi, parte dintre ei particpanţi la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi din luna septembrie a acestui an.

Înaltpreasfinţia Sa, a încheiat lucrările conferinţei semestriale de toamnă de la Dunărea de Jos, mulţumind atât onoraţilor invitaţi, cât şi preoţilor participanţi pentru deosebita slujire liturgică din catedrală şi întâlnire academică din spaţiul cultural al Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook