Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 13 noiembrie a.c., în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastoral-misionară corespunzătoare celui de-al doilea semestru al anului 2017.

Întrunirea a debutat în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi slujitori din cele două judeţe ale Eparhiei, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Lucrările şi dezbaterile propriu-zise care, anul acesta au fost aşezate sub genericul „2017 – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“ s-au desfăşurat tot în sfântul locaş.

După cuvântul de deschidere al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a urmat prelegerea dlui prof. univ. dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, intitulată „Situaţia Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist. Rolul istoric al Patriarhului Justinian Marina“.

Conferinţa a continuat cu vizionarea filmul documentar: „Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism“, realizat de Trinistas TV, în care au fost prezentate detalii despre perioada dificilă în care a păstorit cel de-al treilea Patriarh al României.

În cea de a doua parte preoții prezenți au ascultat prelegerea prof. univ. dr. Radu Preda, directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), intitulată „Comunismul în memoria Bisericii“.

În continuare, pr. Eugen Drăgoi, directorul Editurii Arhiepiscopiei Dunării de Jos a prezentat aspecte din viaţa unor creştini, clerici şi mireni din zona Dunării de Jos, persecutaţi de regimul comunist, care au mărturisit cu demnitate credinţa şi valorile nepieritoare ale istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, prin curaj şi fermitate uneori până la jertfa supremă.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru adormitul întru fericire, Patriarhul Justinian și mărturisitorii credinței din timpul comunismului.

Înaltpreasfinţia Sa a încheiat lucrările conferinţei semestriale de toamnă de la Dunărea de Jos, mulţumind atât distinșilor invitaţi, cât şi preoţilor participanţi pentru prezența la acest eveniment.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook