Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul programelor pastoral-misionare şi social filantropice dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi şi al întregii Românii, în această lună în Eparhia Dunării de Jos se înscrie şi cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie, sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 noiembrie.

Evenimentele din această zi au debutat în Capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, care îl are ca ocrotitor şi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, prin săvârşirea în ajunul sărbătorii a Vecerniei unită cu Litia de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a continuat în ziua hramului cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori, în prezenţa întregului corp didactic şi a elevilor.

Pentru a spori evlavia tinerilor seminarişti, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Casian a fost adusă în procesiune icoana cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul slujbei, la momentul liturgic rânduit, au fost rostite rugăciuni pentru pace şi unitate dar şi rugăciunile speciale pentru bolnavi şi pentru cei aflaţi în suferinţă.

Pe tot parcursul slujbei, elevii seminarişti de la clasele primare au venit în capela şcolii pentru a se închina la icoana ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Nectarie.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, profesorii şi elevii seminarişti trecuţi la Domnul.

Procesiunea cu sfintele moaşte a continuat şi la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă din municipiu, care îl are ca ocrotitor pe Apostolul românilor.

Aici, un sobor de preoţi slujitori în instituţiile sociale ale Bisericii  a săvârşit Sfânta Liturghie în capela din curtea instituţiei medicale, după care, în holul mare al spitalului, a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu.

Lucrarea Bisericii prin preoţi – doctori ai sufletelor – a chemat la rugăciune, în jurul sfintelor moaşte, o mulţime de credincioşi bolnavi, internaţi în această instituţie medicală, dar şi din afara ei, precum şi cadre medicale.

La final, după ce credincioşii s-au închinat cu evlavie la sfintele moaşte şi au fost unşi cu untdelemn sfinţit, preoţii, purtând pe braţe icoana cu sfintele moaşte, au vizitat bolnavii din spital, în saloanele şi la paturile lor, aducându-le alinare în suferinţă şi oferindu-le câte o iconiţă cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook