Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 13 noiembrie 2018, s-a încheiat la Galaţi seriaconferinţelor pastoral-misionare corespunzătoare celui de-al doilea semestru al anului 2018,începute în data de 5 noiembrie 2018 în cele opt protopopiate ale Eparhiei Dunării de Jos.

Întrunirea s-a desfăşurat la parohia „Înălţarea Domnului şi Sfântul Ierarh Alexandru“ din municipiul Galaţi şi a fost precedată de slujba de sfinţire a picturii şi de binecuvântare a lucrărilor realizate în ultima perioadă la acest locaş de cult, de către Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.

Întrucât astăzi în Biserica Ortodoxă Română este cinstit Sfântul Ioan Gură de Aur, în semn de binecuvântare şi pentru a spori evlavia credincioşilor participanţi la acest eveniment, a fost adusă spre în­chi­nare de la Centrul eparhial racla ce adăposteşte o părticică din moaștele sfântului.

După slujba de sfinţire, a urmat oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială de către un sobor de preoţi şi diaconi sub protia Chiriarhului Dunării de Jos.

La momentul cuvenit, toţi preoţii din cadrul Protopopiatului Galaţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrările de înfrumuseţare ale bisericiişi de zidire şi amenajare ale Aşezământului cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei gălăţene, Înaltpreasfinţia Sa a acordat preoţilor slujitori şi unor buni credincioşi diplome de ctitori şi acte de preţuire.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a oferit în dar câte o cruce pectorală pc. pr. Costel Bălan, parohul acestei biserici şi pc. pr. coslujitor Eugen Drăgoi, iar pentru noul aşezământ o icoană în care este zugrăvit chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a noului Aşezământ cultural-filantropic şi a deschis,în Sala mare a acestuia,lucrările propriu-zise ale conferinţei semestriale de toamnă, aşezate sub genericul „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918“.

După referatul susţinută de pc. pr. Eugen Drăgoi, în care a făcut o prezentare a epocalului eveniment de la 1918 şi a vorbit despre pregătirea şi impactul asupra gălăţenilor a actului unirii de la Alba Iulia,  ierarhul Dunării de Jos a prezentate aspecte care privesc contribuţia însemnată a Bisericii Ortodoxe Române şi a unor personalităţi de seamă din această zonă a ţării la realizarea Unirii.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri şi pentru ctitorii acestui sfânt locaş trecuţi la Domnul.

***

Pictura a fost realizată cu multă măiestire în tehnica frescă de către pictorul Ioan Moldoveanu, între anii 2012-2016.

Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.

Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şicu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook