Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În preajma sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, atât Seminarul Teologic Ortodox din Galaţi care îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual în aceste zile, cât şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, în parteneriat cu  Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos au desfăşurat ample activităţi cultural-educative.

Prima manifestare culturală s-a desfăşurat în Sala de festivităţi a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, acolo unde elevii acestei şcoli au prezentat repere importante din viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi au prezentat cartea intitulată „Viaţa de seminar“ a preotului profesor Grigorie Petrov de la Academia din Kiev şi tradusă în limba română de patriarhul Nicodim, pe când era arhimandrit şi Director al Seminarului Teologic din Galaţi.

La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a realizat o privire retrospectivă asupra unor momente şi elemente definitorii care au creionat potretele celor doi patriarhi cărturari, comemoraţi în acest an în Biserica Ortodoxă Română.

Pentru a se înţelege mai bine activitatea deosebită desfăşurată, dar şi perioada în care cei doi patriarhi ai Ortodoxiei româneşti au păstorit Biserica, au fost vizionate cele două filme documentare realizate de Trinitas TV.

În semn de mulţumire pentru inspiraţia pe care natura creată de Dumnezeu o aduce de nenumărate ori oamenilor, mai ales în zonele săteşti, dar şi pentru faptul că oraşul Galaţi este cunoscut ca fiind „oraşul teilor“, iar strada principală a acestuia este cea mai lungă stradă cu tei din Europa, elevii au plantat în curtea unităţii de învăţământ teologic 50 de tei care să amintească urmaşilor de anul omagierii satului românesc.

Cea de-a doua manifestare s-a desfăşurat la Muzeul eparhial, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ şi a cuprins un simpozion dedicat celor doi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, comemoraţi în anul 2019, organizat de profesorii, studenţii şi masteranzii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, în cadrul căruia participanţii au avut posibilitatea de a audia două excepţionale prezentări de carte şi de a vizita expoziţia de icoane intitulată „Icoana, dor de cer“ şi o expoziţie de carte veche, pregătite special pentru această zi.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa patriarhului Nicodim Munteanu şi despre  moştenirea culturală de excepţie lăsată posterităţii de acest mare patriarh al Bisericii noastre.

În continuare, chiriarhul locului a inaugurat camera din cadrul Muzeului eparhial în care patriarhul Nicodim a locuit timp de 7 ani  pe când era arhimandrit şi vicar al Eparhiei Dunării de Jos.

La final, toţi cei prezenţi la eveniment s-au închinat în capela „Întâmpinarea Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cadrul fostului Palat episcopal şi au vizitat colecţiile muzeale aflate în această instituţie de cultură.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook