Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Brăila, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a organizat astăzi, 5 noiembrie 2020, în cadrul programelor pastoral-misionare şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul hramului, o activitate filantropică pentru cei 30 de copii asistaţi în cadrul Centrului social „Sfântul Vasile cel Mare“ şi pentru 20 de bătrâni singuri, mulţi dintre ei cu vârste înaintate.

Cei 30 de copii care au primit daruri astăzi provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, monoparentale, unii dintre ei având şi probleme de sănătate. Aceşti copii sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială „Nikos Cazantzakis“ din Brăila cu care parohia brăileană are un contract de colaborare pentru combaterea abandonului şcolar.

Pe lângă masa caldă oferită zilnic copiilor asistaţi, Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din cadrul parohiei „Sfinţii Arhangheli“ din Brăila le-a dăruit astăzi şi obiecte vestimentare pentru perioada rece care urmează, pachete cu alimente neperisabile şi produse de igienă.

După ce darurile au fost pregătite de angajaţii şi voluntarii cantinei, acestea au fost oferite beneficiarilor, fie la sediul cantinei, fie acasă la cei aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa pentru a primi hrana, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție împotriva virusului SARS CoV-2.

Între cei care au primit daruri s-a numărat şi o familie numeroasă, care are 14 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani şi care se află între beneficiarii serviciilor sociale ale parohiei de mai bine de 10 ani, fiind constant ajutaţi cu cele necesar pentru o creştere normală.

Tot astăzi, preotul paroh Victor Ţugui împreună cu preotul Ciprian Duca, coordonatorul al Centrului social şi câţiva voluntari de la această parohie brăileană au vizitat alte 20 de persoane vârstnice pentru a le oferi pachete cu alimente de bază procurate special pentru ei.

De asemenea, în ziua hramului, parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Brăila va oferi Spitalului de Pneumoftiziologie din oraş o masă caldă celor 80 de pacienţi internaţi în această instituţie medicală.

Valoarea darurile oferite de parohia brăileană cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor spirituali este de 9.000 lei.

Totodată, precizăm că, la începutul noului an şcolar, în baza unui protocol de colaborare dintre această parohie şi Colegiul Economic „Ion Ghica“ din Brăila, au fost oferite 4 dispozitive electronice noi de tip tabletă şi rechizite şcolare elevilor cu posibilități materiale reduse. O tabletă a ajuns şi la o adolescentă a cărei părinţi au suferit un cumplit accident rutier atunci când plecau să muncească în străinătate, în urma căruia mama a decedat, iar tatăl se află internet în spital în stare foarte gravă.

De la începutul perioadei de epidemie din ţara noastră şi până în prezent, Centrul social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Brăila a oferit semenilor noştri ajutoare în valoare de 73.356 lei.

Acţiunile desfăşurate în această perioadă dificilă prin care trecem, fac parte din programul eparhial de ajutorare a familiilor nevoiaşe cu mulţi copii, a vârsnicilor şi a persoanelor afectate de diferite boli şi aflate în risc social.

⁕⁕⁕

În anul 1998, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, la inițiativa unui grup de femei din Comitetul parohial al bisericii „Sfinții Arhangheli“ din Brăila, a început un amplu program social de ajutorare a mai multor familii, program ce a constat în oferirea unei mese calde la domiciliu, de 3 ori pe săptămână, unui număr de 40 beneficiari.

În anul 2006, au fost demarate lucrările de construire a unei noi cantine care a fost finalizată şi sfinţită de ierarhul locului în anul 2010, în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli, primind ca ocrotitor şi pe Sfântul Vasile cel Mare.

În prezent, beneficiarii cantinei sunt 30 de persoane nevoiaşe, în special copii, care zilnic primesc  hrană caldă.

Cantina dispune de două săli de mese, o bucătărie utilată, două magazii şi două grupuri sanitare.

În cadrul acestui centru social sunt desfăşurate și alte activităţi extraşcolare de tip after school, cu sprijinul unor profesori și învăţători voluntari din parohie.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook