Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie, sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 noiembrie, este prilej de bucurie și de evlavie deosebită pentru câteva biserici și așezăminte social-filantropice din Eparhia Dunării de Jos care îl au ca ocrotitor spiritual pe acest sfânt grabnic vindecător.

Sărbătoarea Sfântului Nectarie se înscrie în seria programelor pastoral-misionare şi social-filantropice desfășurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos pe parcursul lunii noiembrie, în contextul evenimentelor dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi şi al întregii Românii.

Unul dintre locașurile de cult care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Nectarie este Biserica din incinta Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, acolo unde în ziua hramului Înaltpreasfinţitul Părinte Casian s-a aflat în mijlocul preoţilor profesori, a cadrelor didactice şi a elevilor seminariști.

Pentru a spori evlavia tinerilor seminarişti, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Casian a fost adusă icoana cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aflate în patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În Biserica seminarului gălăţean, în faţa icoanei Sfântului Ierarh Nectarie, ierarhul Dunării de Jos a citit Acatistul acestui sfânt taumaturg şi a rostite rugăciuni speciale pentru toţi bolnavii şi pentru cei aflaţi în suferinţă.

În continuare, un sobor de preoţi profesori din cadrul acestei unităţi de învăţământ a oficiat Sfânta Liturghie şi parastasul pentru cadrele medicale, ctitorii şi elevii, trecuţi la cele veşnice.

Pe tot parcursul slujbei, cu respectarea strictă a regulilor sanitare, elevii seminarişti și alţi credincioși s-au închinat la icoana ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Nectarie.

De la Seminarul Teologic din Galaţi, chiriarhul Dunării de Jos a mers la Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice „Sfântul Nectarie“ din municipiul Brăila, care de un an de zile, în urma unui Act bisericesc de cooperare şi de filantropică lucrare, îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, în interiorul unității medicale fiind amenajată și o capelă cu toate cele necesare slujirii.

În cadrul spitalului, ierarhul Dunării de Jos a rostite rugăciuni speciale pentru cei internaţi în această unitate medicală şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre viaţa Sfântului Nectarie, încredinţându-i pe cei aflaţi acolo de binecuvântarea, ajutorul şi alinarea în suferinţă, pe care acest sfânt vindecător le aduce în viaţa noastră, mai ales atunci când suntem afectaţi de boli şi îi cerem ajutorul cu credinţă.

De prezența Părintelui Arhiepiscop s-au bucurat atât pacienții, cât şi întregul personal medical, care au primit la finalul vizitei duhovniceşti cărţi de rugăciune, calendare, iconiţe, dvd-uri, cărţi de zidire sufletească şi revista eparhială „Călăuză ortodoxă“.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook