Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 11 noiembrie 2020, biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din zona de vest a municipiului Brăila, ctitorită în perioada interbelică, pe cheltuiala industriaşului filantrop Nedelcu Chercea şi a soţiei, Ana, şi-a sărbătorit hramul.

Manifestările pastoral-misionare şi liturgice au început în ajun cu slujba Privegherii şi a continuat astăzi cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiate de către cei doi preoţi ai parohiei, la care a asistat şi Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La sărbătoarea hramului au participat credincioşi din cartierul fondat de marele filantrop şi industriaş Nedelcu Chercea, dar şi din alte parohii din municipiul Brăila.Între credincioşii prezenţi la slujbă s-au aflat şi copii însoţiţi de părinţii lor.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Mina şi despre marea operă filantropică a ctitorilor Nedelcu și Ana Chercea.

La final, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit un parastas pentru ctitorii şi filantropii Nedelcu și Ana Chercea, la demisolul bisericiiunde se află cavoul cu cele doua sicrie de marmură în care aceștia își dorm somnul de veci.

În cadrul activităţilor social-filantropice, desfăşurate de hramul bisericii, preoţii slujitori, membrii organismelor parohiale şi voluntari au oferit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte familiilor nevoiaşe din parohie.

⁕⁕⁕

În anul 1919 marele industriaș și filantrop Nedelcu Chercea cu soția sa Ana, amândoi fii ai satului Vatra Veche, au început pe cont propriu o mare operă edilitară în acest sat, construind în decurs de noua ani (1919-1928) câteva edificii solide și grandioase ca: biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina și Sfântul Nicolae“, Școala de băieți și fete, Primăria și Dispensarul medical, edificii care își au utilitatea și împodobesc și astăzi acest cartier și care fac din ctitorii Nedelcu și Ana Chercea mari filantropi și mari făcători de bine ai satului lor natal.

Opera aceasta de binefacere a fost inaugurată în anul 1919, când s-a pus piatra de temelie a unei biserici noi, în spatele vechiului paraclis, biserica de astăzi cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina“, frumoasă și solidă, a cărui construcție a fost terminata în anul 1927, sub păstorirea venerabilului preot Costache Gănescu.

Concomitent cu lucrările de construcție a bisericii, ctitorii Nedelcu și Ana Chercea au construit în anul 1922 și o clopotniță de zid, în forma unui turn cu patru laturi pe care a înzestrat-o cu două clopote.

După ce ctitorii au înzestrat biserica cu toate odoarele și mobilierul necesar, aceasta a fost sfințită la data de 8 noiembrie 1928 de către Preasfințitul Episcop Ghenadie Niculescu al Buzăului și dată în folosință pentru nevoile credincioșilor.

După ample lucrări de restaurare și de înfrumusețare, biserica a fost resfințită la data de 8 iulie 1990 de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, pe atunci arhiereu vicar al Eparhiei Dunării de Jos, în prezența autorităților locale și a unei mari mulțimi de credincioși.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook