Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a Intrării în biserică a Maicii Domnului, mulţime de credincioşi din comunitatea parohială Pechea 4, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi, au trăit momente de o profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Pentru credincioşii participanţi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie şi emoţie sfântă.

După slujba de sfinţire, ierarhul Dunării de Josa transmis un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat lucrarea deosebită realizată la această parohie.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat preotului paroh Cătălin Vătafu rangul de iconom stavrofor şi Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru clerici.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.

Parohia Pechea IV a luat fiinţă prin Decizie chiriarhală la data de 31 noiembrie 2006, în imediata apropiere a Centrului Medico-Social din localitatea Pechea, în cadrul căruia sunt asistate persoane ce provin din medii sociale defavorizate, rămase fără locuinţă şi care au nevoie de asistenţă medicală, cazare şi hrană pe perioadă nedeterminată.

Piatra de temelie pentru noua biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ a fost aşezatăde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la data de 20 septembrie 2008, pe terenul de 1727 mp concesionat de Consiliul Local al Municipiului Galaţi.

Lucrărilor de construcţie a bisericii, zidăria, acoperişul şi lucrările de amenajare la interior, inclusiv dotarea cu catapeteasmă şi străni au fost realizate între anii 2008-2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, de către preotul paroh Cătălin Vătafu, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial.

La ridicarea bisericii au contribuit mai mulţi credincioşi din parohie, dar şi alţi oameni de bună credinţă.

De la înfiinţareşi până în prezent, această parohie a desfăşurat numeroase activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în cadrul Centrului social aflat în apropierea bisericii, sprijinindu-i pe semenii noştri care au nevoie de ajutor şi arătându-le de fiecare dată iubire milostivă.

Pr. Rareș Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook