Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos
×

Eroare

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but galerie/anul_2022/noiembrie/110.11.2022 Conferinta-si-expozitie-icoane-Muzeu is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă pentru gălăţeni un moment de mare bucurie duhovnicească şi prilejul de a se desfăşura ample activităţi culturale, ştiinţifice şi artistice.

Astăzi, 10 noiembrie, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc Conferinţa „Cultură vizuală, pietate și propagandă: transferul și receptarea artei religioase în zona Balcanilor și cea est-meditaraneeană (sec. XVI - începutul sec. XX)“ şi vernisajul expoziției de icoane pe sticlă  „Tezaur Uman Viu. Florin Poenariu. Un iconar al Lazului“.

Evenimentul organizat în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial a fost rodul unei frumoase colaborări cu Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia, secția Museikon, Mănăstirea Stavropoleos din București şi Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române.

La manifestarea cuturală a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preafinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, artiști consacrați, oamni de cultură, preoţi, iubitori de artă sacră, dar și elevi seminarişti, studenți și profesori de la secţiile Patrimoniu şi Artă Sacră din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ şi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

În cadrul conferinţei au fost susinute o serie de prelegeri de către cercetătorii implicaţi în cadrul proiectului de cercetare. Doamna prof. dr. Ana Dumitran de la Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia, secția Museikon, a vorbit auditoriului despre arta sacră şi circulaţia acesteia în spaţiul balcanic în sec. XVI-XIX.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a vorbit celor prezenţi despre meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă şi despre promovarea, ocrotirea şi conservarea acestei tradiţii româneşti care arată evlavia şi spiritualitatea poporului român.

Ierarhul Dunării de Jos, Înalpreasfinţitul Părinte Casian, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care artiştii îl depun în realizarea obiectelor de artă şi în special a icoanelor, evidenţiind importanţa cinstirii icoanei în viața creştinului.

În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a arătat că „arta a ţinut poporul unit în dezbinări incredibile, iar icoana este o fereastră care îţi arată o perspectivă luminoasă către persoane bune şi calde într-o lume întunecoasă“.

A urmat prezentarea expoziţiei de icoane pe sticlă relizate de artistul Florin Poenariu, supranumit şi Iconarul din Laz. Pictorul Florin Poenariu cu un excepţional talent nativ duce mai departe tradiţia celebrei şcoli de iconari pe sticlă din localitatea Laz, judeţul Alba, întemeiată în secolul al XVIII-lea de unul din strămoșii săi, Savu Poienaru.

Florin Poenariu este un artist consacrat, cunoscut și recunoscut, apreciat și admirat atât în țară, cât și în străinătate, iar compoziţiile sale realizate pe sticlă de manufactură, care dă lumini nebănuite, sunt încadrate de rame sculptate de iconar cu motive decorative atât de caracteristice sculpturii populare în lemn.

La final, cei doi ierahi  au primit câte o icoană din partea artistului iconar şi câteva apariţii editoriale din partea reprezentanţilor Muzeului Național al Unirii, Alba Iulia, secția Museikon.

Chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat şi felicitat pe toţi cei implicaţi în această fructuoasă colaborare şi i-a invitat pe toţi să viziteze expoziţia găzduită de Muzeul eparhial.

Cei interesat pot vizita expoziţia de icoane pe sticlă de la Galaţi în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Pr. Rareş Bucur

{gallery}galerie/anul_2022/noiembrie/110.11.2022 Conferinta-si-expozitie-icoane-Muzeu{/gallery}

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook