Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2022, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a fost gazda unui eveniment cultural dedicat împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Suveranilor României Mari, Regina Maria şi Regele Ferdinand, la Alba Iulia (1922-2022).

Proiectul expoziţional este organizat de Muzeul eparhial în parteneriat cu Asociația România Culturală, Ambasada României în Republica Populară Chineză, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova“ și Asociația Culturală Tomis.

La manifestarea culturală desfăşurată în holul central al muzeului a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dar şi oameni de cultură, militari, artişti, profesori, preoţi, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni.

Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de aprecierea pentru aducerea la Galaţi o unei astfel de expoziţii ce se înscrie în seria manifestărilor ce marchează Centenarul Încoronării de la Alba-Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari în acest an în care se împlinesc 30 de ani de când Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos.

Ierarhul Dunării de Jos  a făcut o incursiune în istoria poporului român, evidenţiind calităţile celor două mari personalităţi istorice care au iubit poporul român şi au dat dovadă de devotament faţă de ţara de adopţie.

Expoziția este formată din panouri fotografice în care sunt inserate imagini document de la Serbările Încoronării de la Alba Iulia și București şi se constituie ca o continuare a proiectului „Regina Soldat“, câștigător al Premiului Național „Centenar 2017“.

Imaginile istorice prezentate sunt din arhiva Bibliotecii Academiei Române, a Muzeului Național de Istorie a României și a Muzeului Național Peleş.

În cadrul manifestării, curatorul expoziţiei, dr. Beatrice Todireanu, a vorbit celor prezenţi despre această colecţia foto-documentară care aduce în prim plan momente care au marcat istoria ţării noastre.

De asemenea, reprezentanţii unor instituţii de cultură din Galaţi şi Brăila au făcut consideraţii despre evenimentele petrecute cu o sută de ani în urmă şi au reliefat necesitatea de a aduce în actualitate marile realizări înfăptuite de înaintaşii noştri.

La final, Asociaţia Culturală Tomis a prezentat publicului mai multor tipuri de uniforme ale armatei române din primul război mondial.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15-25 noiembrie 2022.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook