Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 20 noiembrie 2022,la ceas de vecernie pentru Praznicul Intrării în în biserică a Maicii Domnului, credincioşii parohiei Gropeni din judeţul Brăila au participat la slujba de binecuvântarea lucrărilor realizate lanoua biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa ctitorilor, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, între care copii şi tineri atât din Gropeni, cât şi din localităţile învecinate.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit noii biserici antimisul sfinţit și a binecuvântat cu aghizamă icoanele şi pereții locaşului de cult.

După momentul binecuvântării cu aghiasmă, ierarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care avorbit despreedificareaunui locaș de închinare, evidenţiind bucuria acestei comunităţi de credincioși harnici care au dorit foarte mult să aibă încă o biserică.

Toţi copiii prezenți la slujbă au primit iconiţeşi daruri din partea ierarhului Dunării de Jos.

La final, arhipăstorul Dunării de Jos a vizitat casa-muzeu amenajată într-un spaţiu în apropierea locaşului de cult, ce cuprinde obiecte vechi tradiţionaleşipiese vestimentare populare, colecţionate de preotul paroh de la câţiva buni credincioşi, unele dintre aceste valoroase obiecte cu o vechime foarte mare.

Prima atestare documentară a unei biserici în localitatea Gropeni este din anul 1864, biserica având hramul „Sfântul Nicolae“. Construcția în formă de corabie a fost realizată între anii 1860-1863,  primul slujitor menționat în acte fiind preotul Balaban Toma.

La data de 1 februarie 2004 a fost înfiinţată în această localitate brăileană Parohia Gropeni II, avându-l ca slujitor pe preotul Negoiță Dragoș Constantin.

Piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost aşezată de chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la data de 17 februarie 2005.

Lucrările de construcţie la noul locaş de cult s-au desfăşurat în perioada 14 aprilie 2005 – 23 iulie 2018, iar de la 1 martie 2019 au început lucrările de pictură în tehnica fresco.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook